Cum arata camasa romaneasca?

by Anisoara Miron
Cum arata camasa romaneasca?

In cele mai multe dintre regiunile lumii, camasa este o piesa de vestimentatie care face parte din echipamentul de baza al fiecarui costum. „La blouse roumaine”, este cea mai renumita pictura a celebrului pictor francezs Henri Matisse, cel care dupa cum bine se stie, s-a inspirat din camasa traditionala romaneasca pentru a crea una dintre picturile sale din 1940, pictura care l-a facut celebru.

Bluza sau camasa traditionala este simbolul costumului popular romanesc, un costum ale carui forme de baza se intorc in antichitate. Este vorba despre decolteele stranse de pe bluzele fara guler de femei, fustele infasurate sau camasile lungi cu curele pentru barbati, ale caror infatisari pot fi gasite astazi pe reliefurile legate de cucerirea dacilor de pe coloana Traian din Roma.

Deci, atunci cand discutam despre camasi traditionale romanesti, trebuie precizat ca existenta acestora dateaza inca de pe vremea dacilor si a romanilor, cel putin.

Pana in clipa de fata, in costumul romanesc exista doua forme diferite de camasa. Pe de o parte, arhetipul camasii cu o forma dreapta, a carei croiala a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri. Camasa dreapta a dacilor este confectionata dintr-o singura bucata. Ulterior, aceasta forma de camasa a fost purtata in primul rand de batrane.

Celalalt tip este camasa plisata, care este adunata la decolteu si este compusa din mai multe parti. Exista multe alte subdiviziuni aici, in functie de cum sunt atasate si decorate axile si bratele.

Fiecare tip de camasa traditionala romaneasca dispune de un aranjament caracteristic al broderiei, croiala fiind elementul ordonat al decorului. Decupajul decide cu privire la decor. Broderia pe umeri, axile si brate este cea mai marcanta caracteristica a camasii plisate ca element de structurare.

Manecile au aproape intotdeauna un cod de decor in trei parti: broderia pe axila, „Altita”, are cel mai important rol, urmata de „Incretita”, o insertie orizontala cu un singur rand si „Rauri”, banda decorativa diagonala sub axila si umar. Camasile transilvanene au adesea o valenta.

In camasa croita drept, sunt evidentiate partile pentru decolteu, precum si baza pentru umar si mansetele. Se credea ca decoratiunile de pe deschizaturile corpului, decolteu si mansete isi vor proteja purtatorii de spiritele rele.

Modelele si motivele tricourilor si bluzelor romanesti se bazeaza pe traditiile locale si pe factorii sociali. De exemplu, diferentele de varsta ale purtatorilor se caracterizeaza prin decorul camasei traditionale si tesaturile de la invelis si fuste sort.

Rosul era culoarea femeilor tinere. Cele mai in varsta purtau tonuri intunecate sau negre. De altfel, acest lucru se aplica si barbatilor. In general, rosul era culoarea care putea proteja impotriva ochiului rau.

O caracteristica a artei populare romanesti este uniformitatea ei, care exista in ciuda marilor diferente regionale. Romania a fost o insula de limba latina din nord-estul Imperiului Roman, care a fost mult timp izolata din punct de vedere cultural si istoric, printre altele, din cauza amplasarii sale indepartate in Arcul Carpatic de Vest.

Multe natiuni diferite locuiau in acest spatiu inchis, care doreau sa se diferentieze una de celalalta, si astfel faceau posibila diversitatea culturala, cum ar fi sasii transilvaneni, secuii sau ungurii.

Uniformitatea costumelor lor se bazeaza pe o croiala asemanatoare cu piese din material textil in cea mai mare parte dreptunghiulare, materiile prime si o schema de culori asemanatoare cu negru, albastru si rosu pe fond alb.

Piesele individuale au o contradictie atractiva: Pe de o parte, o „imaginatie ordonata” cu un sens accentuat pentru decorativ si splendid, pe de alta parte o gandire stricta in ordine, simetrie si echilibru. Pana in zilele noastre, aceste contraste sunt ceea ce fac bluzele romanesti atat de atractive.

Piese complet lucrate manual pot fi gasite in magazinele din tara, insa cu siguranta nu toata lumea are timpul necesar pentru a se plimba prin tara, in mod special prin mediul rural pentru a-si cumpara astfel de articole de vestimentatie, asa ca isi indreapta atentia spre Iiana.ro, de unde isi aleg camasi traditionale la cele mai atractive preturi.

Doar cateva femei, in mare parte mai in varsta, pot decora in mod artistic tesaturile subtiri ale bluzelor cu multe broderii mici si pot crea tiparele tipice. De regula, fermierii de la 60 de ani au facut bluzele in fermele colective in perioada sovietica, camasi traditionale pe care astazi le creaza in serile lungi de iarna. Este nevoie de aproximativ o luna pentru a face o bluza de mana.

Popularitatea camasii traditionale romanesti, a crescut foarte mult in ultimii ani, si nu datorita faptului ca diferite persoane publice din Romania sau de nationalitate romana au ales sa poarte ie romaneasca.

Foarte multe nume importante de la Hollywood au purtat cu mandrie ia romaneasca, iar aici putem aminti persoane precum Sophia Loren, Halle Berry, Emma Stone, Nikole Kidman, Adele, Kourtney Kardashian, sau chiar celebrul Jachie Chan care a fost fotografiat in ie romaneasca. De la noi din tara, au purtat printre altele Nadia Comaneci, Gina Pistol, iar exemplele pot continua.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.