In cazul in care intentionati sa va ocupati de agricultura, dar pana acum nu ati mai avut tangente cu acest domeniu de activitate, cu siguranta trebuie sa cunoasteti unele detalii foarte importante.
Indiferent de faptul ca urmeaza sa cultivati legume asu leguminoase sau chiar si cereale, trebuie sa cunoasteti cele mai eficiente solutii, care va pot ajuta sa va usurati considerabil munca. Veti avea nevoie de diferite lucruri, iar acest articol va prezinta informatii foarte utile.
Motocultor sau motosapa
Atunci cand doriti sa va ocupati de agricultura pentru propriul consum, cu siguranta aveti nevoie de o motosapa sau de un motocultor. Acestea sunt utilaje care va usureaza in mod considerabil munca.
De exemplu, motosapa este cea mai eficienta solutie in cazul in care aveti o gradina mica, de cel mult 1000 de metri patrati. Aceasta poate fi cea mai buna solutie si pentru sere sau solarii, pentru a marunti solul.
In cazul in care insa dispuneti de o suprafata mai mare de teren, atunci in mod evident o motosapa nu va mai reprezenta cea mai potrivita solutie pentru dvs., ci veti avea mai degraba nevoie de un motocultor.
Motocultorul poate fi de-asemenea folosit pentru a marunti solurile, insa acesta poate fi utilizat pe suprafete mult mai mari e teren in comparatie cu motosapa. De aceea, daca aveti o suprafata de teren mai mare de 1000 de metri patrati, trebuie neaparat sa va indreptati atentia spre un astfel de utilaj.
Exista motocultoare din gama hobby, care reprezinta cea mai buna solutie in cazul in care aveti o suprafata de teren de cel mult 5000 de metri patrati, iar acestea au undeva in jur de 3 – 5 CP.
Puteti alege de-asemenea un motocultor din gama semi-profesionala in cazul in care aveti nevoie de un motocultor pe care sa il folositi pentru o suprafata de teren cuprinsa intre 5000 si 8000 de metri patrati. Aceste utilaje de obicei au intre 5 si maxim 10 CP.
Exista motocultoarele din gama profesionala care au peste 10 CP, si care pot fi folosite chiar si pe suprafete de teren de peste 12.000 de metri patrati.
Asadar, dupa cum se poate vedea, aveti nevoie de cea mai buna solutie in ceea ce priveste saparea si maruntirea solului, pentru a pregati terenul in vederea cultivarii produselor agricole pe care le doriti.
Apoi, urmeaza sa plantati semintele, insa de-abia acum incepe activitatea solicitanta. Trebuie sa va asigurati ca irigati culturile. In acest sens, cel mai proabil veti opta pentru un sistem de irigare prin picurare.
Ce este sistemul de irigatre prin picurare
Cei care se ocupa de agricultura, au idee despre ce este vorba cand aducem in discutie un sistem de irigare prin picurare, sau cand discutam despre un tub picurare. Cei care insa nu stiu ce ese sistemul de irigare prin picurare, vor putea afla mai multe detalii despre acest sistem in cele ce urmeaza.
Ce este sistemul de irigare prin picurare
Irigarea prin picurare fara doar si poate, este cea mai eficienta metoda de livrare a apei si a nutrientilor pentru culturile aflate in crestere.
Furnizeaza apa si substante nutritive direct in zona radacinii plantei, in cantitati potrivite, la momentul potrivit, astfel incat fiecare planta obtine exact ceea ce are nevoie, atunci cand are nevoie, pentru a creste optim.
Acesta permite fermierilor sa produca recolte mai mari, economisind in acelasi timp apa, precum si ingrasaminte, energie si chiar produse de protectie a culturilor.
Cum functioneaza?
Apa si substantele nutritive sunt livrate pe camp in conducte numite „linii de picurare” cu unitati mai mici cunoscute sub numele de „picuratori”.
Fiecare picurator emite picaturi care contin apa si ingrasaminte, rezultand aplicarea uniforma a apei si a nutrientilor direct catre zona radacinii fiecarei plante, pe un intreg camp.
De ce il prefera fermierii?
Motivul este unul cat se poate de simplu: irigarea prin picurare nu numai ca ofera un ROI mai mare in comparatie cu alte metode de irigare, ci le ofera deasemenea fermierilor si un mod eficient si simplu de a-si exploata fermele. Iata care sunt beneficiile pentru care fermierii prefera acest sistem de irigare:
- Randamente de calitate consistente mai mari.
- Economii imense de apa: fara evaporare, fara scurgeri, fara risipa.
- Utilizarea 100% a terenului – irigarea prin picurare iriga uniform in orice tip de topografie si sol.
- Economie de energie: functioneaza la presiune scazuta a apei.
- Utilizarea eficienta a ingrasamintelor si protectia culturilor, fara levigare.
- Dependenta mai mica de vreme, stabilitate mai mare si riscuri mai mici.
De ce il prefera plantele?
La fel ca oamenilor, plantelor le place sa-si obtina apa si nutrientii intr-un mod echilibrat. Iata de ce plantele sunt mai productive cu irigarea prin picurare:
- Disponibilitate ridicata de apa si substante nutritive.
- Doze de apa si substante nutritive adaptate nevoilor de dezvoltare a plantelor.
- Fara saturatie si o buna aerare a solului.
- Evita salinitatea ridicata cauzata de aplicarea excesiva a ingrasamintelor.
- Nu se uda frunzele care pot duce la boli fungice.
De ce are nevoie lumea?
Pana in 2050, vor exista 10 miliarde de oameni care traiesc pe planeta noastra si cu 20% mai putin teren arabil per persoana pentru a creste suficiente calorii . Odata cu cresterea deficitului de apa, este clar de ce avem nevoie de o modalitate de a creste productivitatea agricola si eficienta resurselor.