Cele mai potrivite jocuri de echipa pentru copii

by Anisoara Miron
Cele mai potrivite jocuri de echipa pentru copii

Pentru toti copiii, jocul este o oportunitate de crestere personala si de dezvoltare a abilitatilor motorii, intelectuale si emotionale. Jocurile de masa, in special, dezvolta diferite abilitati la copiii mici si, in functie de varsta copiilor, ofera diferite oportunitati educationale si didactice.

Exista multe varietati de jocuri de masa pentru petreceri care implica copiii in jocuri de echipa sau individuale. In orice caz, respectarea regulilor este fundamentala, iar acest concept este important si in viata de zi cu zi.

Importanta jocului

Este bine cunoscut si universal acceptat faptul ca jocul educativ este fundamental pentru dezvoltarea motorie si cognitiva a tuturor copiilor. Prin joc, copiii invata sa se concentreze, sa urmeze regulile jocului, sa socializeze si sa isi perfectioneze abilitatile de rationament.

Joaca in aer liber este sanatoasa si ideala pentru dezvoltarea motricitatii, a abilitatilor de coordonare si a miscarii in spatiu. Cu toate acestea, jocurile de societate educative sunt la fel de stimulante si educative: ele ii implica pe copii, le imbogatesc experienta si capacitatea de a procesa gandurile si limbajul.

Jocuri de masa

In functie de varsta copiilor, exista mai multe varietati de jocuri de societate. Cele mai multe dintre acestea, pe langa scopul lor ludic, au si un scop educational, cu obiective educationale clare. In fiecare zi, copiii sunt supusi la atat de multi stimuli si, adesea, au un rol pasiv, mai ales in fata mijloacelor de comunicare precum televizorul, internetul si altele asemenea. Jocul de societate, pe de alta parte, incurajeaza participarea activa a copilului, stimulandu-l sa isi dezvolte diferite abilitati:

  • Vizual
  • Tactil
  • Intelegerea
  • Rationament
  • Rezolvarea problemelor
  • Respect pentru regulile de joc si pentru ceilalti jucatori

In plus fata de aceste caracteristici, fiecare joc de societate educational are caracteristici specifice care vizeaza dezvoltarea anumitor abilitati de gandire la copii, in functie de varsta acestora. Exista jocuri care dezvolta capacitati specifice

  • simbolica si imaginativa
  • logico-matematica
  • lingvistica
  • dobandirea de noi notiuni.

Jocul este, de asemenea, in crestere

Jocul poate fi un pretext pentru a fi impreuna, pentru a se confrunta cu colegii fara anxietate si pentru a invata sa isi gestioneze emotiile. Fie ca este vorba de lunile de iarna sau de vacanta de vara, ce poate fi mai bun decat sa organizati gustari cu jocuri de societate pe care sa le jucati impreuna?

Dupa cum am mentionat, exista un numar aproape infinit de jocuri si variante, de la cele mai clasice la cele mai moderne, care folosesc si instrumente “mai tehnologice”. Acestea din urma, in special, dupa cum se poate ghici cu usurinta, sunt din ce in ce mai atractive pentru copii.

In linii mari, tipurile de jocuri de societate pentru copii si tineri pot fi impartite in doua macrogrupe: jocurile de petrecere si cele in care jucatorii concureaza individual. La randul lor, jocurile de petrecere pot fi impartite in:

  • jocuri de memorie
  • jocuri cu intrebari si raspunsuri
  • jocuri cu dame (unde norocul este variabila determinanta)
  • jocuri de rol
  • jocuri de simulare si de strategie
  • jocuri de viteza si intuitie
  • jocuri creative si de indemanare
  • jocuri de carti si variante

Ce spun specialistii despre jocul copiilor?

Un studiu din 2018 al AAP a constatat, de asemenea, ca absenta jocului poate creste stresul. „Joaca nu este ceva  frivol… este construirea creierului”, spune Jumaily. „Atunci cand jocul si relatiile sigure, stabile si incurajatoare lipsesc din viata unui copil, stresul toxic poate perturba dezvoltarea .”

Copiilor le place sa se joace. Stim asta, dar ce inseamna joaca pe care copiii le iubesc? In acest moment al unui articol, s-ar putea sa va asteptati sa vedeti o definitie a jocului. Dupa cum le place sa spuna oamenii care studiaza jocul; jocul este usor de vazut, dar greu de definit. Dorinta de a juca este innascuta.

Innascut este un cuvant pe care il putem defini. Inseamna natural, in constructie, instinctiv – cu alte cuvinte, nimeni nu trebuie, sau intr-adevar nu poate, sa-i spuna unui copil cum sa se joace. Jocul poate fi facilitat de adulti, dar este in esenta condus de copii; copiii fac ce vor cu resursele pe care le au la dispozitie.

Ganditi-va la toate momentele in care un copil mic a fost mai interesat de cutia de carton decat de cadoul din interior. Cu toate acestea, joaca nu este doar pentru copii mici. Copiii de toate varstele invata prin joaca. Acesta poate fi ceva pragmatic,

Copiii primesc o satisfactie naturala din joaca. In cercurile academice, aceasta se numeste motivatie intrinseca; un comportament care este condus de o recompensa interna – mai simplu, jocul este ceva ce copiii doresc sa faca. De multe ori, jocul este distractiv.

Sa te joci cu prietenii, sa te joci afara, sa te ud, sa ramai uscat, sa te joci in perechi, sa te joci in grupuri, sa te joci singur, sa-ti imaginezi, sa faci, sa tai, sa lipesti, sa creezi, sa gatesti, sa descoperi, sa explorezi – toate suna a distractiei grozave. Fara indoiala, unul dintre motivele pentru care copiii ar putea iubi joaca este ca poate fi o distractie enorma – dar nu este intotdeauna. Uneori jocul este trist, nedrept sau dureros fizic.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.