Exista diferite tipuri de energie regenerabila. Pornim de la baza faptului ca putem obtine energie in multe feluri, trebuie doar sa o transformam, in acest caz, in energie electrica. In natura putem gasi o varietate de surse inepuizabile din care sa extragem energie. Mai jos, enumeram diferitele tipuri de energii regenerabile care exista:
Vezi si tu detalii despre energia regenrabila pe mgmenergo.com.
Energia solara cunoscuta de majoritatea populatiei
Energia solara este ceea ce obtinem de la soare. Prin intermediul panourilor solare, radiatia solara este absorbita si transformata in energie electrica care poate fi stocata sau aruncata in reteaua de energie electrica. Exista, de asemenea, energie solara termoelectrica, care este una care utilizeaza radiatia solara pentru a incalzi un fluid (care poate fi apa), pana cand genereaza abur si activeaza o turbina care genereaza energie electrica. Puteti extinde informatiile despre energia solara in acest post.
Energia eoliana – o lume noua
In cazul energiei eoliene, producerea de energie electrica se realizeaza cu forta vantului. Morile de vant care se afla in parcurile eoliene sunt conectate la generatoare de energie electrica care transforma in energie electrica vantul isi transforma lamele. Avem, de asemenea, un articol in care extindem informatiile despre energia eoliana.
Puterea apei
Hidroenergia este o alta dintre cele mai cunoscute energii alternative. Foloseste forta apei in cursul sau pentru a genera energie electrica si este produsa, in mod normal, in baraje.
Biomasa
Aceasta energie alternativa este una dintre cele mai economice si ecologice modalitati de a genera energie electrica intr-o centrala termica. Energia biomasei consta in arderea deseurilor organice de origine animala si vegetala. Cu un produs biodegradabil, cum ar fi rumegusul, scoarta de copac si tot ceea ce poate merge „la recipientul maro”, puteti apasa un combustibil care aprinde focul ca iasca, fiind inlocuibil carbunele cu acest produs si, pe scara larga, putand fi utilizat pentru productia de energie intr-un mod regenerabil.
Biogaz
Biogazul este o energie alternativa produsa de biodegradarea materiei organice, prin microorganisme, in dispozitive specifice fara oxigen, generand astfel un gaz combustibil care este utilizat pentru producerea energiei electrice.
Energia din mare
Energia mareelor sau a valurilor, in functie de faptul daca profita de forta mareelor sau a valurilor, este productia de energie (electrica) datorita fortei marii.
Energia geotermala
Energia alternativa care se naste in inima pamantului, energia geotermala este una care profita de temperaturile ridicate ale depozitelor de sub suprafata pamantului (de obicei vulcanice) pentru generarea de energie prin caldura, deoarece acestea sunt de obicei la 100 sau 150 de grade Celsius.
Care sunt provocarile energiei din surse regenerabile?
Traim intr-o perioada de tranzitie energetica care se caracterizeaza prin importanta utilizarii energiilor regenerabile, decarbonizare, utilizarea combustibililor mai putin poluanti, panouri solare in casele noastre, sisteme de stocare a energiei electrice sau includerea in viata noastra a vehiculului electric, printre altele. Una dintre valorile unei companii de acest fel este tocmai includerea tranzitiei energetice in centrul a tot ceea ce fac.
Avantajele energiei verzi
Energia verde joaca un rol cheie in tranzitia energetica datorita impactului sau scazut asupra mediului. Ofera o alternativa la energia neregenerabila si ajuta la combaterea incalzirii globale prin neproductia de gaze cu efect de sera sau prin cresterea emisiilor de carbon. Dar ce este energia verde? Care sunt avantajele sale? Si cum poti trece la ea?
Energia „verde” este energie curata care, spre deosebire de combustibilii fosili, este nepoluanta si provine din surse 100% regenerabile, adica nu dauneaza mediului si este mai durabila. Tindem sa confundam energiile curate cu energiile regenerabile. Diferenta cheie este ca toate energiile regenerabile sunt curate, dar nu toate energiile curate sunt regenerabile.
Energia regenerabila provine din resursele oferite de natura – vantul si soarele fiind exemplele cele mai evidente. Energia curata este energia care produce putin sau deloc poluare. Include surse regenerabile, dar include si energia nucleara si impactul de neutralizare a carbonului al unor tehnologii precum captarea si sechestrarea carbonului (CCS).
De exemplu, energia nucleara este curata, deoarece este decarbonizata si nu emite gaze cu efect de sera in atmosfera. Cu toate acestea, aceasta energie nu este regenerabila deoarece uraniul, combustibilul sau, este o resursa limitata.
Exista mai multe tipuri de energie regenerabila din obtinerea de resurse naturale precum vantul, apa sau soarele.
Energia solara este o energie regenerabila produsa din lumina soarelui, deci este si o energie intermitenta. Profita de energia solara in doua moduri: cu tehnologie fotovoltaica si cu tehnologie termica.
Energia solara fotovoltaica transforma razele solare in energie electrica prin utilizarea placilor sau panourilor fotovoltaice, in timp ce energia solara termica este utilizata in general pentru a incalzi fluide, cum ar fi incalzitoarele de apa menajere.
Energia eoliana depinde de puterea vantului. Acesta provine din turbine, numite turbine eoliene sau turbine cu aer, care transforma energia cinetica a vantului in energie electrica ce poate fi utilizata ulterior.