Ce sunt bretelele dentare?

by Anisoara Miron
Ce sunt bretelele dentare?

In stomatologie, bretelele sunt utilizate pentru a trata dintii sau falcile malpozitionate. Aparatul dentar (bretelele) este utilizat mai ales in timpul fazei de crestere a dintilor la copii. La adulti, bretelele pot fi adesea folosite doar pentru a corecta dintii nealiniati.

Bretelele sunt fabricate din metale precum otelul sau titanul, materialele plastice sau ceramica, insa exista si pacienti care isi doresc bretele cu adevarat speciale, si acceseaza pentru a obtine mai multe informatii.

In functie de motivul tratamentului, stomatologul foloseste bretele fixe sau libere. Copiii sunt tratati de obicei cu bretele, deoarece aceasta forma mai blanda este sustinuta de cresterea dintilor care este inca prezenta. Asa-numitele bretele invizibile sunt o varianta estetica, in special pentru adulti. Componentele interne ale bretelelor din spatele dintilor sunt greu vizibile din exterior.

Bretele fixe

Acest tip de aparat dentar este un ajutor medica, care se foloseste pentru corectarea dezaxarii dintilor si a maxilarului. Bretelele fixe raman in gura aproximativ 1,5 ani. In cele mai multe cazuri, aparatul este un asa-numit dispozitiv multi-band. Bretelele fixe constau in mai multe componente.

Bretelele fixe dezvolta o presiune si o tensiune mult mai mari decat bratele libere. Acesta este motivul pentru care sunt utilizate in principal pentru alinieri nepotrivite deosebit de pronuntate.

Bretelele fixe ajung, de asemenea, la sfarsitul unui decalaj mai bine si mai rapid. Daca mai multi dinti sau grupuri de dinti trebuie tratati in acelasi timp, bretele fixe controleaza miscarile dintilor mult mai precis.

Datorita fortelor mari si ancorajului masiv, bretelele fixe pot corecta aproape toti dintii nealiniati. Verificand periodic parantezele si benzile si reajustand arcadele si benzile de cauciuc, sunt posibile ajustari mai fine ale dintilor. In plus, rezultatul tratamentului poate fi prevazut cu exactitate. Bretele fixe nu interfereaza cu mestecarea sau vorbirea.

Bretele libere

Un aparat dentar invizibil este un ajutor medical, cu ajutorul caruia poate fi corectata dezaxarea dintilor si a maxilarului. Spre deosebire de bretelele ceramice, de asemenea, nepasatoare, bratele invizibile stau in spatele dintilor. Exista practic diferite tipuri.

Asa-numitele bretele incognito sunt niste bretele fixe, invizibile, care sunt atasate din punct de vedere lingvistic (pe partea limbii). Pentru a face acest lucru, primele modele de tencuiala a dintilor creati, pe care ortodontistul il modeleaza intr-o impresie de ceara, astfel incat sa fie simulata pozitia planificata a dintilor.

Cu ajutorul unui scaner 3D, modelul dintilor este scanat si apoi sunt create paranteze individuale din aur. Parantezele sunt puncte de ancorare care sunt atasate de dinti. Un arc de sarma este plasat prin fante in paranteze, care misca usor dintii in pozitia lor tinta prin tensiune. Bratarile Incognito sunt potrivite pentru toate varstele si sunt extrem de confortabile de purtat datorita manoperei lor plate. In functie de dintii nealiniati, acesta ramane in gura intre trei luni si 2,5 ani.

Bretele invizibile libere

Sistemul Invisalign se mai numeste “bretele transparente”, deoarece foloseste cleme transparente (alinieri) pentru corectarea dintilor. In primul rand, impresiile siliconice ale dentitiei sunt citite intr-un computer, care imparte si simuleaza cursul corectarii dintelui intre pozitia de inceput si pozitia finala in etape individuale. Pentru fiecare etapa intermediara se realizeaza un alinier – de obicei 12 pana la 48 de bucati – care este purtat timp de aproximativ 22 de ore pe zi, timp de una pana la trei saptamani.

Daca rezistenta alinierului nu este suficienta, asa-numitele atasamente, mici puncte de ancorare din plastic, sunt lipite de dinti. Ortodontul dumneavoastra va va arata cum sa scoateti si sa schimbati alinierii.

Bretelele invizibile nu trebuie purtate nici atunci cand mananci, nici cand te ocupi de igiena orala. Chiar daca bretelele sunt transparente, ele vor fi in continuare vizibile daca arunci o privire mai atenta. Sistemul nu este potrivit pentru copiii care schimba dintii.

Intrucat bretelele sunt purtate invizibil din punct de vedere lingvistic, ele nu schimba cu greu aspectul sau estetica. Atat bratele incognito, cat si alinierele sunt fabricate individual. Acest lucru evita miscarile inutile ale dintilor, ceea ce poate duce la procese de degradare la radacina dintelui (resorbtia radacinii), in special cu bretele fixe. Terapia cu bretele invizibile nu provoaca durere, uneori este raportata o usoara senzatie de presiune. Ortodontul dumneavoastra va poate calcula si va arata pozitia finala a dintilor pe computer.

Care sunt riscurile bretelelor?

Tratamentul cu aparate ortodontice, ca orice interventie medicala, implica anumite riscuri. Complicatiile apar de obicei atunci cand sunt aplicate bretele fixe:

  • Durerea cauzata de fortele care actioneaza asupra dintilor.
  • Descalecarea petelor pe dinti.
  • Sensibilitate crescuta a dintilor.
  • Inflamatie, crestere si regresie a gingiilor.
  • Deteriorarea smaltului atunci cand se indeparteaza bretele fixe.
  • Scurtarea radacinilor dintilor datorita presiunii puternice.
  • Recidiveaza miscarile dintilor in pozitia initiala.

In timpul tratamentului, pot exista modificari neprevazute si nefavorabile in situatia dintelui si a maxilarului. In aceste cazuri, ajuta o schimbare a terapiei de catre medic.

In final, este important sa stiti ca succesul terapiei depinde in mare masura de cooperarea dvs., iar curatarea atenta este foarte importanta, dat fiind faptul ca placa dentara poate fi fixata usor intre bretele si suprafata dintelui.

Verificarile periodice asigura o potrivire corecta a bretelelor si permit corectiile. Daca bretelele sunt deteriorate, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.