Cardiologia este partea medicinei care se concentreaza pe inima si sistemul circulator. Scopul sau de baza este studiul, diagnosticarea, tratamentul si prevenirea bolilor cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare au devenit principala cauza de deces si boala in tarile occidentale, in ciuda progreselor inregistrate in ceea ce priveste cunoasterea si controlul factorilor de risc asociati in ultima perioada. De aceea, cardiologia este una dintre specialitatile cele mai solicitate de studentii la medicina din tara noastra.
Ce pregatire ar trebui sa aiba un cardiolog?
Cardiologul este profesionistul medical cu pregatire specifica pentru a ajuta pacientii cu probleme cardiovasculare, fie ca clinician, fie ca tehnician specializat in proceduri diagnostice si terapeutice.
Cum cardiologia este o specialitate medicala, cardiologii au studiat medicina si apoi cardiologia timp de mai multi ani.
Cardiologia este o cariera de medicina clinica, astfel incat cardiologul este instruit doar pentru a trata bolile de inima prin medicamente. In cazul in care pacientul necesita interventie chirurgicala, el trebuie trimis la unchirurg cardiovascular.
Cand sa mergeti la cardiolog?
Este recomandabil sa mergeti la cardiolog daca apare oricare dintre aceste simptome.
- Aveti factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau colesterolul ridicat din sange.
- Exista un istoric familial de boli de inima la o varsta frageda.
- Esti diabetic si ai probleme vasculare.
- Ati suferit ameteli sau pierderea constientei, fara niciun motiv aparent.
- Simtiti tahicardie sau neregularitate in bataile inimii.
- Simtiti durere sau etanseitate in piept si dificultati de respiratie.
- Aveti modificari in electrocardiograma.
- In cazul inceperii unei activitati sportive avand factori de risc cardiovascular.
Importanta obtinerii unui control cardiologic regulat
Scopul controlului cardiologic este de a stabili predispozitia pacientului la boli cardiovasculare si de a verifica starea inimii si a sistemului circulator, dupa identificarea posibililor factori de risc si analizarea istoricului familial si personal.
Se recomanda ca pacientii care au factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, fumatul, stresul, obezitatea sau un istoric familial de patologii cardiace, sa efectueze anual acest control.
Dupa cunoasterea rezultatelor, cardiologul va recomanda modificari ale obiceiurilor de viata ale pacientului si poate prescrie un tratament adecvat. Policlinica Baba Novac vine cu mai multe servicii in ajutorul pacientilor.
Ce este un cardiolog pediatru?
In cazul in care medicul pediatru are orice nelamuriri cu privire la inima copilului dumneavoastra, el sau ea trimite pacientul probabil la un cardiolog pediatru. Cardiologii pediatri sunt specializati in diagnosticarea si tratarea problemelor cardiace la copii. Pentru copiii care ar putea avea nevoie de chirurgie cardiaca, cardiologii pediatri vor colabora indeaproape cu chirurgii cardiaci pediatri pentru a determina ce tratamente si interventii sunt cele mai bune.
Exista mai multe afectiuni cardiace care pot afecta copiii. Unele sunt diferente structurale cu care se nasc. Altele au de-a face cu sistemul electric care controleaza bataile inimii. Cardiologii pediatri sunt special instruiti pentru a diagnostica si gestiona aceste probleme. Daca aveti nelamuriri legate de inima copilului dumneavoastra, discutati cu medicul pediatru despre necesitatea unei trimiteri la un cardiolog pediatru. Orice nelamurire in acest sens, se discuta cu medical specialist.
Ce este un cardiolog?
Un cardiolog este un medic expert in ingrijirea inimii si a vaselor de sange. Acestea va pot trata sau va pot ajuta sa preveniti o serie de probleme cardiovasculare. De asemenea, se pot specializa in domenii specifice, cum ar fi ritmurile anormale ale inimii, insuficienta cardiaca sau problemele cardiace pe care le-ati avut de la nastere.
Un cardiolog este un medic expert in bolile inimii si ale vaselor de sange. Ele pot trata bolile de inima si va pot ajuta sa nu faceti boli de inima.
Dupa ce au absolvit patru ani de facultate de medicina, cardiologii petrec trei ani invatand medicina interna generala ca rezident, plus cel putin inca trei ani de pregatire de specialitate dupa aceea.
Dupa 10 ani de pregatire, un cardiolog poate sustine un examen al Consiliului American de Medicina Interna. Chiar si dupa obtinerea certificarii consiliului de administratie, cardiologii continua sa invete atata timp cat practica. Ei trebuie sa tina pasul cu cele mai recente progrese in modul de tratare a pacientilor pentru a oferi cea mai buna ingrijire.
Un cardiolog este un furnizor de asistenta medicala care poate trata durerea in piept, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca, precum si problemele cu valvele inimii, vasele de sange si alte probleme cardiace si vasculare. Ei pot comanda teste precum electrocardiograme, ecocardiograme si CT (tomografie computerizata) pentru a afla ce este in neregula. Cu diagnosticul lor, pot comanda medicamente, va pot ajuta sa incepeti exercitii si obiceiuri alimentare mai sanatoase sau sa faca cateterism cardiac.
Un cardiolog va face un examen fizic si va discuta cu dvs. simptomele, istoricul medical si istoricul familial. Este important sa-ti anunti cardiologul daca alte persoane din familia ta au avut probleme cu inima, deoarece asta poate creste sansele ca tu sa ai o problema cu inima.