In prezent, contabilii sunt esentiali in ceea ce priveste activitatile oricarei companii. Cu toate acestea, multi oameni nu stiu cu adevarat ce face un contabil zi de zi si care este actiunea acestor profesionisti excelenti, deoarece sunt oameni foarte ocupati.
De ce ai nevoie de un contabil in compania ta?
Gestionarea corecta a finantelor in compania dumneavoastra este unul dintre pilonii cheie pentru a asigura o crestere durabila si profitabila. Multe IMM-uri aleg sa angajeze contabili externi si sa nu aiba unul fix in companie, cel putin sa se ocupe de aspectele de baza, adica de contabilitatea fiscala si de declaratiile fiscale lunare si anuale.
O companie are nevoie de un contabil, deoarece trebuie sa aiba informatii financiare prompte, fiabile si utile pentru a sprijini luarea deciziilor si pentru a controla rezultatele. Contabiliitrebuie sa furnizeze situatii financiare directorilor, care sa reflecte situatia financiara reala a companiei, rezultatele economice si modul in care fluxurile si numerarul sunt gestionate in afaceri.
Indiferent de marimea unei companii, intreprinderile ar trebui:
– Sa tina o contabilitate in conformitate cu reglementarile fiscale si comerciale cerute de legile din fiecare tara.
– Sa prezinte in timp util declaratiile privind diferitele taxe, care trebuie sa fie sustinute in mod corespunzator.
– Intocmeasca situatiile financiare periodice pe care bancile le vor solicita pentru finantarea capitalului de lucru sau de investitii.
Indiferent daca contabilul este fix sau extern, ar trebui sa va asteptati la asta.
– Sa aiba cunostinte de aspecte fiscale si experienta in aplicarea regulilor care reglementeaza activitatea.
– Expertiza tehnica si experienta in procesarea, intr-un sistem contabil, a documentatiei in asa fel incat sa poata fi mentinuta o contabilitate actualizata si organizata.
– Capacitatea profesionala de a pregati si explica cele trei situatii financiare de baza in fiecare luna si, astfel, de a sprijini antreprenorul cu informatii utile si fiabile pentru a lua decizii corecte.
Incheiati un contract cu o firma autorizata CECCAR pentru a va asigura ca obtineti cele mai bune servicii.
Importanta unui bun contabil
Majoritatea managerilor de afaceri ar trebui sa aiba un contabil bun care sa-i ajute sa planifice si sa tina evidenta contabilitatii.
Este foarte important sa aveti un contabil bun in care sa puteti avea incredere si sa va poata oferi contabilitatea contabila a companiei dvs. Sectorul de cost al companiei este o sarcina dificila, mai ales daca o faci singur. Este foarte dificil sa decideti si sa faceti totul atunci cand nu aveti pe cineva care sa va ajute sa faceti ceea ce trebuie; aceasta este importanta contabilitatii in afacerea de astazi, deoarece cei mai buni contabili vor trebui sa stie cum sa efectueze corect calculele si sa va ajute in toate nevoile financiare.
In prezent, este necesara ocantitate mare de informatii exacte, pe langa faptul ca ne intalnim cu operatiuni financiare din ce in ce mai complexe. Daca adaugam la toate acestea marile schimbari suferite in normele fiscale, ne dam seama ca exista o cifra care este esentiala astazi si nu este alta decat cea a contabilului. Unul dintre principiile de baza ale eticii unui contabil este responsabilitatea pe care o are fata de companie si societate.
Cum a inceput povestea contabilitatii?
Lucrarea lui Al Khwarizmi a fost raspandita pe scara larga, intr-o perioada in care exista un discurs activ substantial si comert intre savanti arabi, evrei si europeni. A fost predat in centrele de invatare din Al-Andalus din Iberia si, din secolul al X-lea inainte, si-a gasit incet drum in banca europeana, care a inceput sa strecoare cifrele hindo-arabe in cartile de contabilitate, in ciuda interdictiei lor ca pacatoase de catre biserica medievala.
Bancherii din Cairo, de exemplu, au folosit un sistem de contabilitate cu partida dubla care a precedat utilizarea cunoscuta a unui astfel de formular in Italia si ale carui inregistrari raman din secolul al XI-lea d.Hr., gasite printre Geniza din Cairo. Fibonacci a inclus numere cu intrare dubla si cifre hindo-arabe in Liber Abaci, care a fost citit pe scara larga in Italia si Europa.
Cartea lui Al-Khwarizmı a introdus al-jabr insemnand „restaurare” (pe care europeanul a tradus-o prin „algebra”) in contabilitatea mostenirii sale, conducand la trei concepte algebrice:
- Debite = Credite: manipularile algebrice pe partile din stanga si din dreapta unui semn egal au trebuit sa se „echilibreze” sau au fost gresite. Acesta este echivalentul algebric al „ecuatiei contabile” cu intrari duble pentru controlul erorilor.
- Conturi reale: Acestea au inclus active pentru urmarirea averii, cantarite cu pasivele din creantele altora fata de acea bogatie si diferenta care este averea neta a proprietarului sau capitalul propriu al proprietarului. Aceasta a fost „ecuatia contabila de baza” a lui al-Khwarizmi.
- Conturi nominale: Acestea au urmarit activitatea care a afectat averea, iar „restaurarea” in conturile reale a reflectat procesul de inchidere a contabilitatii si calculul cresterii averii proprietarului – venitul net.
Algebra echilibreaza si restabileste formulele din stanga si din dreapta unui semn egal. Contabilitatea in partida dubla echilibreaza si restabileste in mod similar totalurile de debit si credit in jurul unui semn egal. Contabilitatea este echilibrarea si restaurarea algebrei aplicate contabilitatii averii.