Cand vorbim despre definitia unui avocat, un profesionist care este responsabil pentru apararea drepturilor noastre in fata instantelor de judecata vine intotdeauna in minte. Si, desi acest lucru este adevarat, atat pentru a ajunge la acest punct, cat si in timpul acestuia, apar o serie intreaga de circumstante pe care le vom expune in acest articol.
Intentia este dubla; atat pentru a ilustra toti acei oameni care isi propun sa practice profesia, cat si tuturor acelor eventuali sau potentiali clienti care vor sa stie cine este acel profesionist care ii apara in acea procedura importanta.
Avem sediul in Bucuresti si suntem axati atat apararea drepturilor omului.
Ce inseamna sa fii avocat?
Strict vorbind, a fi avocat inseamna a fi absolvent in Drept si, pentru toti absolventii, a avea diploma de master in drept impreuna cu examenul de admitere corespunzator.
Acest lucru permite persoanei respective sa poata fi avocat, sa se inscrie intr-o asociatie a barourilor si sa profeseze ca atare in instantele si tribunalele din toata tara sau regiunea sa.
Astfel, functia sa finala va fi de a apara persoanele fizice in cadrul procedurilor judiciare si in domeniul extrajudiciar, de a le asigura drepturile si interesele si de a le informa pe parcurs. Acest lucru se poate face lucrand pentru o companie sau o entitate sau pe cont propriu, ca profesionisti independenti in propriul birou.
De ce este nevoie pentru a fi avocat
Asa cum am avansat deja, pentru a fi avocat, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa aveti o diploma in drept. Ulterior, daca ati inceput aceasta cariera dupa 2010 si va aflati in sistemul „grad”, trebuie sa luati diploma de master in drept pentru a lua si trece ulterior examenul de admitere pentru a putea practica ca avocat.
Avocat practicant – perioada de deprindere
Odata ce acest lucru a fost facut, urmatorul pas va fi sa deveniti avocat practicant in cea mai apropiata Asociatie a Baroului. Acest lucru este ceva obligatoriu, nu poate fi exercitat fara a fi prezent aici. De asemenea, daca doriti sa profesati ca aparator public, o veti face in Colegiul unde sunteti inscris, asa ca alegeti bine de la bun inceput.
Caracteristici personale ale unui avocat
Avand in vedere cerintele tehnice, este, de asemenea, convenabil sa vorbim despre cele personale. Din punctul de vedere al multor avocati una dintre principalele calitati pe care cineva care doreste sa fie avocat trebuie sa le aiba este intelegerea in orice fel; din momentul in care clientul ajunge la birou pentru a putea explica clar care este problema lor si care sunt solutiile; inteligent pentru a putea analiza bine problema si pentru a cauta si actiona in cel mai bun mod posibil;
Prezenti cu mintea in instanta pentru a apara eficient cazul cu partea adversa si pentru a incerca sa obtina contracte benefice pentru clientii sai…
Desigur, ca orice profesie, este nevoie de munca, cunostinte si dorinta. Dar fara aceasta perspectiva, un avocat nu va iesi in evidenta printre altele si, ca orice afacere din tara, clientii au puteri libere de a alege pe cine doresc.
Care este rolul unui avocat
Rolul unui avocat este apararea judiciara in cadrul procedurilor judiciare. Nu „reprezinta” doar indivizii in procese, dar ceea ce face este si sa apere drepturile si interesele unei persoane.
Astfel, avocatul este cel care scrie, cel care vorbeste la proces, cel care negociaza cu partea adversa etc.
Statistic, 95% din procedurile judiciare necesita un avocat.
Ce caracteristici ar trebui sa aiba un avocat bun
In afara de caracteristicile deja mentionate mai sus pentru a putea practica ca atare, acum facem inca un pas: ceea ce face un avocat sa fie cu adevarat „bun”.
Cunoasterea legilor
Este ceva comun in randul tuturor avocatilor si, prin urmare, este rar ca cineva sa mearga la un birou in care avocatul nu stie despre ce vorbeste intr-o masura mai mare sau mai mica. Cu toate acestea, ceea ce este rar in firmele de avocatura din tara mai ales, este empatia. Si nu empatie cu clientul care intra pe usa cu 4.000 de euro cash pentru a te plati in acelasi moment in care iti va incredinta problema, ci empatie cu fiecare dintre oamenii care intra in birou.
Este nevoie de empatie pentru fiecare persoana, indiferent de rasa, sex sau situatia financiara. Acest lucru departajeaza de cele mai multe ori un avocat de un altul si aceasta caracteristica este adesea cautata in avocati, de catre un client in devenire.
Astfel, un avocat bun ar trebui sa va asculte problema, oricare ar fi ea, si sa se adapteze la situatia personala. Conceptul de avocat „pentru bogati” sau avocat „pentru saraci” este de neconceput in aceasta meserie si iese din calcul, cel putin asa ar trebui sa fie intr-o lume civilizata din secolul acesta.