Ce este cancerul de san?

by Anisoara Miron
Ce este cancerul de san?

Cancerul de san este o crestere maligna a sanului numita tumoare. In terminologia medicala, aceasta tumoare se numeste „cancer de san” sau cancer mamar.

De mentionat este faptul ca acesta este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor. Comparativ cu alte tipuri de cancer, sansele de recuperare sunt bune. Un amanunt interesant de amintit este acela ca 70-80% din cancerele de san se dezvolta in canalele de lapte (cancer de san ductal); 10-15% se formeaza in lobii glandulari (cancer mamar lobular).

In forma invaziva (invaziva = penetranta), cancerul a patruns deja in tesutul inconjurator. Se poate intampla ca celulele canceroase detasate sa ajunga in alte parti ale corpului prin sistemul limfatic si al vaselor de sange, unde se aseaza si se inmultesc. Acest lucru poate crea ramuri ale tumorii, asa-numitele metastaze.

Cancerul de san poate aparea si la barbati. Daca aveti anomalii la nivelul sanului, mamelonului sau ganglionilor limfatici mariti la subsuoara, trebuie sa va adresati medicului de familie. Diagnosticul si terapia sunt tratate in acelasi mod pentru barbati si femei, astfel incat pacientii de sex masculin sunt deseori directionati si catre un centru de san.

Aparitia

Corpul uman este alcatuit dintr-o multitudine de celule. Daca au avut loc modificari ale materialului genetic, initial celulele sanatoase pot deveni celule canceroase. Pe masura ce celulele canceroase se inmultesc necontrolate, se formeaza rapid un exces de tesut, o tumoare.

Termenul „tumoare” descrie initial doar cresterea tesuturilor si nu este sinonim cu cancerul: exista tumori benigne si maligne. Tumorile benigne cresc intr-o masura limitata in san, de exemplu, fibroadenomul, care consta in tesut glandular si conjunctiv si degenereaza foarte rar.

In cazul tumorilor maligne, totusi, se vorbeste despre cancer. Aceste tumori pot afecta tesutul adiacent, iar celulele canceroase detasate se pot raspandi pe tot corpul. Este posibil ca ramurile tumorii, metastazele, sa se dezvolte in cele din urma in alte regiuni.

Cauzele

Exista mai multi factori care pot duce la aparitia cancerului de san, insa cu toate acestea, este necesar ca mai multe circumstante sa se reuneasca intotdeauna, astfel incat o tumoare sa se dezvolte efectiv.

Simptome

Palparea sanului si screeningul regulat al cancerului pot ajuta la identificarea posibilului cancer intr-un stadiu incipient. Urmatoarele simptome pot indica cancer mamar:

  • Marimea sau forma sanului s-a schimbat.
  • Sanii sunt foarte diferiti unul de celalalt.
  • Se observa roseata sau inflamatie.
  • Tesutul este intarit in anumite locuri.
  • Mamelonul a intrat in interior sau scurge lichid din mamelon.
  • Dureri in zona pieptului.
  • Exista umflaturi sau noduli la nivelul axilei.

Diagnostic

O zona intarita in timpul examinarii prin palpare sau un rezultat vizibil in timpul detectarii timpurii ofera o cauza de investigare mai atenta. Medicii incearca sa clarifice simptomele anormale si sa afle daca exista cancer cu urmatoarele metode de diagnostic:

  • Mamografie: Aceasta este examinarea cu raze X a sanului, care este de asemenea, utilizata ca masura de detectare timpurie.
  • Ecografie mamara: O ecografie san Cluj 2021 este o examinare cu ultrasunete a sanului. Se utilizeaza atunci cand rezultatele mamografiei sunt neconcludente.
  • Biopsie: O proba de tesut este prelevata din san si apoi este examinata pentru detectarea celulelor canceroase in laborator. In plus, starea receptorului hormonal si starea HER2 sunt determinate din proba de tesut. Rezultatele ofera informatii importante pentru decizia terapiei.

Urmatoarele examinari sunt rareori folosite:

  • Imagistica prin rezonanta magnetica: Functioneaza cu unde magnetice.
  • Tomografie computerizata (CT): CT cauta metastaze in tot corpul si functioneaza cu raze X.
  • Scintigrafie osoasa / scintigrafie scheletica: Procedura este efectuata pentru a cauta metastaze in oase. Se injecteaza in prealabil un agent de contrast radioactiv, care se acumuleaza in oase. In acest fel poate fi reprezentat intregul corp.

Acestea sunt asadar, informatii pe scurt pe care trebuie sa le cunoasca toata lumea in ceea ce priveste cancerul de san.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.