Cateva fapte despre bumbac pe care nu le cunosteai

by Anisoara Miron
Cateva fapte despre bumbac pe care nu le cunosteai

Bumbacul surprinde constant oamenii cu modul in care poate fi intrebuintat in viata de zi cu zi a oamenilor. In zilele noastre, cu un singur click poti afla intreaga istorie a bumbacului, ce reprezinta acesta si multe altele. Daca te intereseaza acest subiect, citeste despre tipuri de bumbac pe AfacereaZilei.ro. De asemenea, exista si fapte extrem de interesante despre bumbac pe care poate ca nu le stiai – in acest articol vei regasi cateva dintre ele.

Bumbacul exista de foarte mult timp. In Peru au fost gasite seminte de bumbac care dateaza din 450 i.Hr.

Cotton Gin nu este o bautura alcoolica. Acesta este de fapt o masina care indeparteaza fibrele de bumbac din semintele de bumbac.

Se utilizeaza toata planta de bumbac, nu exista deseuri. Fibra este principalul motiv pentru cresterea bumbacului. Dar semintele sunt folosite pentru hrana animalelor si pentru uz uman (ulei de seminte de bumbac), iar tulpinile plantelor sunt cultivate inapoi in sol dupa recoltare. In acest fel, cultura de bumbac nu lasa in urma deseuri.

Bumbacul este o fibra durabila. Semintele sunt plantate primavara si recoltate toamna. Dureaza aproximativ cinci pana la sase luni pentru ca planta sa se maturizeze si sa se deschida pentru recoltare.

Fibra de bumbac este formata din celuloza, care este un polimer natural. Oamenii nu pot digera celuloza, dar rumegatoarele, cum ar fi vitele si caii, o pot digera, deoarece au o enzima care se poate rupe la zaharuri.

Bumbacul egiptean, Pima si Sea Island sunt cele mai lungi fibre de bumbac cultivate. Lungimea medie a fibrelor poate ajunge pana la 1,7 inci. Ele reprezinta doar o mica parte din totalul bumbacului cultivat. Acestea sunt cultivate din seminte speciale care cresc numai in zone foarte temperate, ceea ce limiteaza locurile in care bumbacul poate fi cultivat.

Pentru a produce fire mai fine din orice tip de bumbac, fibrele scurte sunt pieptanate inainte de a fi invartite pe fire. Acestea se numesc fire de pieptene si da, fibrele scurte (pieptene sau pieptene) indepartate sunt reciclate si utilizate pentru multe produse, cum ar fi bile de bumbac si varfuri Q.

Firele de bumbac sunt clasificate dupa numar. Cu cat numarul firelor este mai mare, cu atat firul este mai fin (mai subtire si mai moale). Deci, un fir de 16 este de doua ori mai mare decat un fir de 32. Este posibil sa fi vazut numarul de fire la vanzarea cu amanuntul, in special pe cearsafurile de pat, cum ar fi cele de 600. Acest numar reprezinta numarul de fire pe centimetru de tesatura.

Asadar, cu cat firul este mai fin, cu atat se simte mai moale, prin urmare, tesatura cu 800 de fire se va simti mai moale decat o tesatura cu 500 de fire.

Bumbacul este cultivat in multe tari din intreaga lume. In SUA, bumbacul este cultivat in 17 state sudice, de la Virginia la California.

Bumbacul este mai puternic cand este ud, spre deosebire de alte fibre celulozice care isi pierd puterea atunci cand sunt umede. Acest lucru poate fi important pentru multe produse, cum ar fi servetelele si tesaturile medicale, care sunt folosite mai degraba umede decat uscate.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.