Care sunt beneficiile merelor pentru sanatate?

by Anisoara Miron
Care sunt beneficiile merelor pentru sanatate?

Beneficiile pentru sanatate ale merelor sunt semnificative si cine nu iubeste gustul unui mar proaspat cules sau al unei placinte cu mere fierbinti in toamna atat de mult incat comanda placinta cu mere direct de pe telefon? Ne amintim cu totii zicala „Un mar pe zi tine doctorul departe!” Pe langa faptul ca este o rima memorabila din copilarie, se bazeaza pe faptul ca merele au beneficii mari pentru sanatate si o poveste interesanta care merge cu ea.

Unele fapte despre mar.

Marul are o istorie indelungata si este asociat si cultivat in multe culturi din intreaga lume. Iata cateva fapte amuzante despre unul dintre cele mai iubite fructe ale noastre:

  • Exista dovezi gasite de arheologi care sugereaza ca merele au fost consumate inca din anul 6500 i.Hr.
  • Exista aproximativ 2500 de soiuri cultivate in Statele Unite, 7500 in intreaga lume.
  • China produce cele mai multe mere din lume.
  • Marul este fructul oficial al Virginiei de Vest, New York, Rhode Island si Washington.
  • 65 de mere pe an sunt consumate de o persoana obisnuita.
  • 25% din volumul unui mar este aer, deci poate pluti.

Nutritia merelor

Un mar mediu este dimensiunea recomandata de servire si contine aproximativ 65 de calorii. Merele contin vitamina A, calciu si fier, toate la aproximativ 1% din aportul zilnic recomandat. Vitamina C poate fi gasita intr-un mar mediu la 10% din aportul zilnic. Un mar ofera, de asemenea, 12% din ceea ce este recomandat zilnic pentru fibrele dietetice.

Beneficiile pentru sanatate ale merelor

Beneficiile pentru sanatate ale merelor sunt multiple. De exemplu, ele contin cantitati mari de vitamine si minerale care intaresc sangele. Pielea unui mar contine pectina. Pectina poate ajuta la eliminarea substantelor toxice din sistem prin furnizarea de acid galacturonic.

Mai exact, merele pot fi folosite pentru a ajuta la tratamentul si prevenirea anumitor boli. Unele dintre ele includ astmul. Studiile au aratat ca copiii cu astm care beau zilnic suc de mere sufera mai putin de respiratie suieratoare decat cei cu astm care nu beau in mod regulat suc de mere.

Cercetatorii cred ca nivelurile ridicate de flavonoide quercetina si naringina din mere pot avea un efect benefic asupra inhibarii formarii cancerului. Cand sobolanii au fost testati, s-a constatat ca riscul de cancer de san a fost redus cu 17% atunci cand a fost consumat doar un mar pe zi. Alte studii au aratat ca sobolanii hraniti cu trei mere au redus riscul cu pana la 39% si, atunci cand au fost hraniti cu sase mere pe zi, au redus riscul cu 44%.

Concluzie

Lista beneficiilor pentru sanatate ale merelor continua si continua, acestea sunt doar cateva. Merele sunt alimente excelente. Acestea ofera vitamine si minerale de care corpul tau are nevoie, ajuta la prevenirea si tratamentul anumitor boli specifice si sa nu uitam ca poate fi preparat un mar in nenumarate feluri.

Beneficiile pentru sanatate ale merelor adauga nu numai greutate la zicala ca “un mar pe zi tine medicul departe”, ci si un zambet pe fata atunci cand muscati din fructul familiar care a facut parte din atat de multe evenimente din viata noastra inca din copilarie.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.