Boala cronica de rinichi, numita pe scurt BCR, a fost subiectul unui seminar online la care au participat personalitati medicale de seama din Cluj Napoca. Printre cei care au luat cuvantul se numara Prof. Dr. Ina Maria Kacso, medic primar nefrologie, Prof. Dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Prof. Dr. Dana Pop, medic primar cardiologie și medicină internă, precum si Prof. Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Sub titulatura “Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” si sub patronajul AstraZeneca, acest seminar face parte dintr-o serie de patru astfel de intalniri dintre specialiști nefrologi, diabetologi, cardiologi și de medicină de familie si reprezentanti ai presei.
In cadrul prezentarii , Prof. Dr. Ina Maria Kacso, medic primar nefrologie a precizat urmatoarele:”din păcate, boala cronică de rinichi este o patologie particulară: nu doare! Simptomele care derivă direct din afectarea renală sunt tardive și nespecifice, astfel încât nu rareori diagnosticăm în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi un pacient care habar nu avea că are această patologie”
Boala cronica de rinichi este o afectiune care se instaleaza treptat, de multe ori pe nesimtite, iar cand provoaca neplaceri este de obicei prea tarziu. Aceasta afectiune consta in scaderea functiei renale si poate duce la boala cardiovasculara sau chiar la accident vascular cerebral.
In Europa o persoana din 10 prezinta simptome ale bolii cronice de rinichi, in timp ce pe plan Mondial se vorbeste de peste 840 de milioane de oameni care se confrunta cu aceasta maladie.
Medicii specialisti enumerati mai sus, prezenți la masa rotundă ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” din Cluj, au arătat că deși alte boli cronice netransmisibile au înregistrat o scădere în privința ratei de mortalitate, Boala Cronică de Rinichi continuă să rămână neschimbată in ceea ce priveste rata mortalitatii pe plan global.
Prof. Dr. Ina Maria Kacso a mai precizat : „Comorbiditățile cardiovasculare reprezintă peste 50% din cauzele de deces la acești pacienți, astfel că mult mai mulți pacienți decedează de complicații – dintre care pe primul loc sunt cele cardiovasculare – înainte să ajungă în dializă. Probabilitatea să aibă o patologie cardiovasculară severă este mult mai mare decât să ajungă în dializă! Deci este o problemă majoră și de aceea acești pacienți trebuie recunoscuți și adresați cardiologului, introduși în programul de prevenție în așa fel încât să fie tratați așa cum trebuie”.
Risc mai mare pentru dezvoltarea bolii cronice de rinichi o au pacientii cu diabet, cei hipertensivi, cei care sufera de boli cardiovasculare, cei care au probleme cu greutatea, precum si cei care prezinta alte afectiuni ale rinichilor.
Evenimentul “Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” se prezinta ca o serie de patru seminarii online, în care doctori specialiști intră în dialog cu presa, pentru o corectă informare asupra BCR.
Prima întâlnire a avut lor marți 23 noiembrie, având ca invitați medici specialiști din București. Apoi a avut loc intalnirea de la Cluj, urmand sa se desfasoare astfel de intalniri in mediul virtual(prin platforma Zoom) si in orasele Iasi si Timisoara.
Mesele Rotunde Zoom sunt organizate de EvolutionMedia și susținute de AstraZeneca.