Un sistem POS aduce cu sine o multitudine de avantaje pentru toată lumea: pentru proprietarul afacerii, pentru angajați dar și pentru clienți. Înainte însă de a explica în detaliu care sunt beneficiile care vin odată cu instalarea unui astfel de sistem, hai să vedem ce este și din ce se compune sistemul POS.
Denumirea de sistem POS vine din engleza iar POS este acronimul lui Point of Sale, în română “punct de vânzare”. De ce sistem? Pentru că în fapt nu vorbim de un aparat ci de mai multe componente de tip hardware și software, componente ce comunică între ele, ajutând utilizatorul sistemului să efectueze mai multe operațiuni în același timp. Astfel, un sistem POS intervine în toți pașii de vânzare, de la cântărirea produsului, emiterea unui bon sau a unei facturi, încasarea banilor de la client și până la scăderea produsului din gestiunea magazinului.
Componenta unui sistem POS
Există mai multe tipuri de sistem POS disponibile pe piață însă în cele ce urmează vom povesti despre sistemul POS clasic, cel pe care il vedem la supermarket, de exemplu.
Un astfel de sistem are în componența sa un calculator și un monitor. Monitorul poate fi unul clasic însă, pentru sistemele POS există și o altă variantă, mai elegantă: monitorul touchscreen.
Calculatorul este esențial pentru instalarea softului de vânzare și gestiune la care vor fi conectate toate celelalte componente ale sistemului POS și în mod evident, va centraliza și distribui informațiile de la și către celelalte device-uri conectate, asigurând astfel vizibilitatea și acuratețea informațiilor în orice moment din zi și din noapte.
O altă componentă foarte importantă și pe care nu o poți înlocui dacă ai o afacere în comerțul cu bunuri de orice fel, este casa de marcat. Nu uita că aceasta trebuie să fie fiscalizată și că trebuie să ai un contract de service, acestea fiind obligații legale.
Ce alte elemente mai intră în componența unui sistem POS? Cântarul electronic comercial, care trebuie să fie neapărat omologat și care trebuie să aibă verificarea metrologică la zi. Apoi un cititor de coduri de bare integrat în acest sistem pentru o gestionare ușoară și rapidă a stocurilor, și o imprimantă termică de bonuri.
Trebuie precizat că îți poți construi singur sistemul POS cumpărând fiecare componentă separat sau poți achiziționa un sistem POS de la Constalaris. În cazul în care ai hotărât să mergi pe varianta unui sistem POS gata pregătit, avantajele sunt multiple: beneficiezi de training, garanții pentru componentele sistemului, asistență și, la nevoie, chiar înlocuirea gratuită a unuia dintre echipamente.
Avantajele folosirii unui sistem POS
Acum că știi din ce este compus un sistem POS, este important să înțelegi și care sunt avantajele achiziționării și utilizării unui astfel de sistem.
Vorbim în primul rând despre o mai bună gestiune a stocurilor de marfă. Cu alte cuvinte un sistem POS îți permite să gestionezi stocurile în timp real. Un alt plus este acela că, atunci când primesti marfa de la furnizori, nu trebuie decât să scanezi codurile de bare și să introduci cantitatea primită în softul tău de gestiune. Astfel recepția de marfa se simplifică, devine mult mai rapidă decât în situația în care ai face recepția manual. Și este și mult mai exactă căci scanarea produselor cu un scaner de coduri de bare nu lasă loc erorilor umane.
Continuăm lista beneficiilor unui sistem POS cu emiterea de bonuri, facturi și chitanțe. Documentele de vânzare sunt esențiale în contabilitate iar sistemul POS îți va permite să le emiți, și să le imprimi cu ușurință, scutind timp atât pentru angajatul tău cât și pentru client.
Un alt avantaj despre pe care trebuie să vorbim este cel legat de aprovizionare. Un sistem POS va centraliza toate informațiile și îți va permite să emiți rapoarte de vânzări în funcție de criterii alese de tine. Așa vei știi exact ce produs se vinde mai repede și mai bine, în ce sezon, sau ce cantitate din produsul respectiv ai vândut într-un anume interval. Astfel vei putea să te aprovizionezi în consecință eliminând riscul de a cere de la furnizor o cantitate prea mare sau, dimpotrivă, prea mică din produsul respectiv. Astfel tu nu riști să rămâi cu marfa în stoc (lucru esențial atunci când vorbim despre produse perisabile ce nu mai pot fi vândute după expirare) și clienții tăi vor fi multumiti, căci vor găsi produsele lor preferate pe rafturile magazinului tău.
Tot sistemul POS este cel care îți va permite să ai acces la informații la orice oră din zi și din noapte și va reduce în timp costurile operaționale (de exemplu prin reducerea timpului și a numărului de persoane necesare pentru a face un inventar).
Toate acestea vor duce în final la creșterea nivelului de satisfacție a clientului și astfel la creșterea numărului de vânzări.
Un ultim aspect pe care îl subliniem este acela că sistemul POS va contribui chiar și la crearea unei imagini pozitive a afacerii tale: timpii de așteptare reduși și un magazin bine aprovizionat vor face ca toți clienții să se întoarcă și mai mult să recomande magazinul tău și cunoscuților lor.