Avantajele LED-urilor in comparatie cu solutiile traditionale de iluminat

by Anisoara Miron
Avantajele LED-urilor in comparatie cu solutiile traditionale de iluminat

Tocmai ce v-ati mutat intr-un apartament nou sau intr-o casa noua si va ganditi sa inlocuiti corpurile de iluminat? V-ati construit in sfarsit casa la care ati visat si nu stiti ce sa alegeti atunci cand vine vorba despre iluminarea locuintei? Pur si simplu doriti o schimbare in casa si nu stiti de unde sa incepeti? Va pregatiti apartamentul pentru a-l inchiria, si doriti sa obtineti unele imbunatatiri?

In toate aceste situatii si nu numai, cu siguranta merita sa luati in considerare corpurile de iluminat led, iar aici discutam despre becuri led, spoturi led si nu numai. Este deosebit de important sa optati pentru iluminatul led dat fiind faptul ca veti avea parte de un numar important de avantaje.

Asadar, haideti sa discutam despre cele mai importante avantaje ale tehnologiei de iluminare cu diode emitatoare de lumina (LED). Acestea sunt listate secvential in functie de importanta lor, incepand cu cel mai important element.

  1. Durata de viata a luminii cu LED-uri:

Cu usurinta, cel mai semnificativ avantaj al LED-urilor in comparatie cu solutiile traditionale de iluminare este durata lunga de viata. LED-ul mediu dureaza de la 50.000 de ore de functionare pana la 100.000 de ore de functionare sau mai mult.

Este de peste 40 de ori mai lunga durata de viata a iluminatului led in comparatie cu decat becul incandescent mediu, deci este cat se poate de firesc sa luati in considerare aceasta solutie.

Inlocuirea mai putin frecventa inseamna doua lucruri mari: costuri mai mici de intretinere in ceea ce priveste forta de munca si costuri mai mici pentru piesele de schimb (deoarece becurile pur si simplu nu se defecteaza mult timp).

  1. Eficienta energetica cu LED-uri:

LED-urile consuma in general cantitati foarte mici de energie. Statisticile pe care trebuie sa le cautati atunci cand se compara eficienta energetica a diferitelor solutii de iluminat sunt numite prin unul dintre cei doi termeni: eficacitate luminoasa sau lumeni utili.

Aceste doua elemente descriu in esenta cantitatea de lumina emisa pe unitate de putere (wati) consumata de bec. Din experienta noastra, majoritatea proiectelor de modernizare a iluminatului cu LED au ca rezultat o imbunatatire cu 60-75% a eficientei energetice generale a iluminatului instalatiei. In functie de luminile existente si de LED-urile speciale instalate, economiile ar putea depasi 90%.

  1. Siguranta imbunatatita cu LED-uri:

Siguranta este probabil avantajul cel mai adesea trecut cu vederea atunci cand vine vorba de iluminarea cu LED-uri. Pericolul numarul unu in ceea ce priveste iluminarea este emisia de caldura. LED-urile nu emit aproape nici o caldura, in timp ce becurile traditionale precum incandescentele de exemplu, care transforma mai mult de 90% din energia totala utilizata pentru a le alimenta, direct in caldura.

Asta inseamna ca doar 10% din luminile incandescente care alimenteaza energia este de fapt folosita pentru lumina (ceea ce le face de asemenea, extrem de ineficiente in comparatie cu LED-urile). In plus, dat fiind faptul ca LED-urile consuma mai putina energie, cu siguranta acestea vor functiona eficient pe sistemele electrice de joasa tensiune. Acestea sunt in general mult mai sigure in cazul in care ceva nu merge bine.

  1. Luminile LED sunt fizic mici:

Dispozitivul LED real este extrem de mic. Dispozitivele de putere mica pot fi mai mici de o zecime dintr-un singur mm, in timp ce dispozitivele de putere mai mari pot fi la fel de mici ca un mm.

Dimensiunea lor mica face LED-urile incredibil de adaptabile la un numar infinit de aplicatii de iluminat. Diferitele utilizari ale LED-urilor includ un spectru larg de la radacinile lor in iluminarea placilor de circuit si a semnalelor de circulatie pana la aplicatiile moderne de iluminare a dispozitiei, rezidentiale si comerciale si chiar iluminatul principal al stadionului.

  1. LED-urile au un mare index de redare a culorilor (CRI):

CRI este o masurare a capacitatii unei lumini de a dezvalui culoarea reala a obiectelor in comparatie cu o sursa de lumina ideala (lumina naturala). CRI ridicat este in general, o caracteristica de dorit (desi desigur, depinde de aplicatia necesara). LED-urile au in general evaluari foarte bune (bune) atunci cand vine vorba de CRI.

Poate ca cel mai bun mod de a aprecia CRI este sa priviti o comparatie directa intre iluminarea cu LED (cu un CRI ridicat) si o solutie traditionala de iluminat, cum ar fi lampile cu vapori de sodiu (care in general, au rating CRI slab, si in unele cazuri sunt aproape monocromatice). Gama de valori posibile pentru diferite lumini LED este in general cuprinsa intre 65 si 95, ceea ce este considerat excelent.

  1. LED-urile genereaza emisii directionale:

Tehnologia LED emite lumina pentru doar 180 de grade. Orice alt tip de lumina in afara de LED, va emite lumina la 360 de grade in jurul sursei. Emisiile la 360 de grade necesita dispozitive accesorii pentru a reflecta si / sau redirectiona lumina. Acest lucru creste costurile pentru sistem in general si duce inevitabil la pierderi, ceea ce inseamna ca dispozitivul este in mod necesar mai putin eficient decat ar fi altfel.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.