Am nevoie de un psihiatru?

by Anisoara Miron
Am nevoie de un psihiatru?

Chiar şi în anul 2021 există, încă, printre români, prejudecata că doar un „nebun” are nevoie de ajutorul unui psihiatru sau psiholog, iar afecţiunile la nivel psihic nu sunt un impediment real, care îţi pot afecta negativ viaţa de zi cu zi.

            Să înţelegem mai întâi care este diferenţa între cei doi:

            Un psiholog este o persoană care studiază stările mentale normale și anormale, procesele și comportamentul perceptiv, cognitiv, emoțional și social, experimentând și observând, interpretând și înregistrând modul în care indivizii relaționează între ei și cu mediile din care fac parte.

            Un psihiatru este un medic specializat în psihiatrie, ramura medicinei dedicată diagnosticului, prevenirii, studiului și tratamentului tulburărilor mintale. Psihiatrii sunt medici și evaluează pacienții pentru a determina dacă simptomele lor sunt rezultatul unei boli fizice, a unei combinații de afecțiuni fizice și mentale sau a unor probleme strict mentale.

Deși profesiile lor se suprapun în multe feluri, psihiatrii nu sunt la fel ca psihologii. Psihiatrii primesc instruire medicală care le permite să prescrie medicamente și să efectueze proceduri. Psihologii oferă în primul rând consiliere și sprijin non-medical.

Când am nevoie de un psihiatru?

            Nu toate problemele de sănătate mintală necesită tratament medical de la un psihiatru. Mulți oameni caută mai întâi consilieri sau psihologi și apoi sunt îndrumați la un psihiatru, dacă este necesar. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a descoperi care este varianta potrivită.

            Printre motivele pentru care ai putea avea nevoie de ajutorul unui psihiatru se numără: probleme de adaptare la schimbările vieții, anxietate sau îngrijorare excesivă, depresie durabilă, gândurile de sinucidere, autovătămare, gândire obsesivă, halucinații sau iluzii, consumul necontrolabil de alcool sau droguri, probleme de imagine corporală, dificultate de concentrare, izbucnire emoțională, probleme legate de somn.

            În timpul şedinţei cu un psihiatru, acesta vă va întreba mai întâi despre simptomele dumneavoastră mentale și fizice. Acest lucru poate implica un examen fizic, teste de laborator și/sau o evaluare psihologică, pentru a determina ce boală mentală ați putea avea.

            În funcţie de natura problemei, poate fi necesară mai mult de o vizită pentru a obține un diagnostic adecvat. După stabilirea acestuia, psihiatrul vă va spune despre starea dumneavoastră și va colabora cu dvs. pentru a dezvolta un plan de tratament.

Tratamentul poate implica o combinație dintre următoarele: psihoterapie, terapie cu lumină (care tratează în principal depresia sezonieră), terapii de stimulare a creierului, cum ar fi stimularea creierului profund (DBS), stimularea nervului vag (VNS), stimularea magnetică transcraniană (TMS).

            Psihiatrul vă mai poate recomanda şi medicamente precum antidepresive, medicamente antipsihotice, stimulante, sedative și anxiolitice, stabilizatori de dispoziție.

            Stabilirea unei legături, bazate pe încredere, între medicul psihiatru şi pacient este esenţială pentru sporirea eficienţei tratamentului.

            La policlinica Carit-San Medical, medicul Benedek Orsolya, psihiatru Mureş 2021, vă poate oferi un mediu în care să vă simţiţi relaxat şi în siguranţă. Este important să simţiţi că puteţi fi sincer şi deschis, întrucât aceştia sunt factori esenţiali pentru a descoperi cauza problemelor şi a alege soluţia potrivită.

Beneficiaţi de confidenţialitate completă şi implicare, precum şi de un tratament personalizat nevoilor dumneavoastră.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.