Sistemele si accesoriile de irigare te pot ajuta sa iti uzi plantele mai eficient, in functie de tipul de plante, de tipul de sol si de clima. Pentru a alege cel mai eficient sistem, este important sa intelegi elementele de baza ale irigarii si diferitele tipuri de sisteme de irigare. Apoi, poti alege tipul de sistem de irigare potrivit pentru nevoile tale, chiar daca este unul cu aspresie sau microaspresie. In cele din urma, poti obtine o estimare a lucrarilor si a costurilor pentru instalarea sistemului. Preturile vor fi amortizate usor, asa ca nu vei regreta investitia facuta!
Caracteristicile sistemelor cu aspresie si microaspresie
Exista mai multe tipuri diferite de sisteme de irigare, fiecare cu propriile caracteristici si beneficii. Sistemele cu aspresie imprastie picaturi pe tot solul, in timp ce microaspersoarele distribuie apa in picaturi mici.
Inainte de a alege un sistem de irigare, este important sa intelegi nevoile specifice ale gradinii sau ale serei si conditiile specifice de crestere a plantelor cultivate. Unele gradini si sere au nevoie de aspersoare pentru a distribui apa uniform, in timp ce alte gradini sau sere pot beneficia mai mult de microaspersoare care elibereaza picaturi mici de apa.
Oricare ar fi sistemul de irigare ales, este important sa il monitorizezi in mod regulat si sa inlocuiesti piesele uzate, daca este necesar.
Acest sistem este utilizat pentru udarea culturilor, a solului sau a substratului, pentru pregatirea solului inainte de insamantare si pentru irigarea primara in timpul fazei de insamantare a plantelor tinere.
Cele mai importante avantaje ale sistemelor de irigare prin aspersiune sunt ca sunt eficiente si usor de utilizat. Acestea distribuie apa uniform catre plante, iar solul primeste suficienta apa pentru a asigura o nutritie optima pentru plante.
Avantajele unui sistem de picurare fata de sistemele traditionale de apa sunt:
- Este mai eficient si foloseste mai putina apa decat un sistem traditional;
- Este mai fiabil, deoarece exista mai putine posibilitati ca apa sa sparga echipamentul;
- Este mai atractiv din punct de vedere estetic.
Sistemul de irigare prin picurare este o metoda de distribuire a apei eficienta pentru plante. De asemenea, este benefica pentru reducerea consumului de apa si ajuta la conservarea resurselor.
Sistemele de irigare prin aspersiune sunt utilizate cel mai frecvent pentru irigarea suprafetelor agricole mai mari sau pentru udarea anumitor tipuri de culturi. Irigarea se realizeaza prin dirijarea apei printr-un aspersor in picaturi fine pe o suprafata. Alte avantaje importante sunt:
- in functie de tipul de aspersor ales, irigarea si udarea pot fi mult simplificate;
- plantele primesc apa in mod uniform;
- solul va primi suficienta apa pentru a asigura cea mai buna nutritie posibila pentru plante;
- este posibila automatizarea.
Desi nu au ca scop principal eficientizarea utilizarii apei, aceste sisteme sunt foarte bune pentru culturile care au nevoie de mai multa apa tot timpul.
Sistemul de irigare prin picurare este o modalitate excelenta de a-ti uda gradina sau sera. Este foarte eficient si poate fi utilizat atat in primele etape de plantare, cat si la sfarsitul etapei de plantare.
Nevoia de apa pe care plantele o au
Ca si alte vietuitoare, plantele sunt alcatuite aproape in totalitate din apa, cel putin 80 pana la 90 la suta. Apa ofera fermitatea pe care o observam in tesutul sanatos al plantei. In schimb, semnul ca o planta are prea putina apa este ofilirea: frunzele si tulpinile cazute. Plantele care sunt infometate de apa produc fructe mai putine, mai mici si mai putin suculente si gustoase.
Fotosinteza este procesul prin care plantele folosesc energia din lumina soarelui pentru a genera glucoza din apa si dioxid de carbon. Fara apa, plantele nu ar putea fotosintetiza si nu ar putea supravietui. Deci, plantele nu numai ca sunt facute in mare parte din apa, dar au si nevoie de apa ca ingredient pentru a-si produce energia. Plantele au nevoie de apa la fel cum au nevoie de lumina soarelui.
Atata timp cat frunzele plantei sunt expuse la lumina soarelui, planta are nevoie de un curent continuu de apa pentru noi in racire, transport de nutrienti, intretinere turgor si fotosinteza.
Transpiratia este evaporarea apei de la suprafata frunzelor si tulpinilor unei plante. Transpiratia apei ajuta planta sa se raceasca intr-o zi fierbinte. Cand apa se evapora din plante in timpul procesului de transpiratie, ea raceste intreaga planta (planta „tranpira”).
Acest flux de apa de la radacini si prin lastari ofera plantei o racire continua si un aport de nutrienti. Nu exista nicio „pompa” activa care misca aceasta apa – este un flux pasiv dependent de gradientii chimici si de presiune care fac parte din procesul de transpiratie.
Importanta apei pentru plante provine din rolul sau central in crestere si fotosinteza si din distributia moleculelor organice si anorganice. In ciuda acestei dependente, plantele retin mai putin de 5% din apa absorbita de radacini pentru extinderea celulelor si cresterea plantelor. Restul trece prin plante direct in atmosfera, un proces numit transpiratie.