Totul despre vitamina C

by Silviu Stancu

Dacă ai cere unui dermatolog o listă cu cele mai bune ingrediente pentru piele, vitamina C probabil ar fi în top.

Puține ingrediente sunt mai bune pentru iluminarea pielii, protejarea acesteia împotriva agresorilor și combaterea semnelor de îmbătrânire. Și ce este cel mai minunat la vitamina C este că o poate folosi oricine, fiind potrivită indiferent de vârstă sau tipul de ten .

Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile vitaminei C pentru piele, inclusiv cum să alegi cea mai bună formulă, când să o aplici și mai exact ce poate face această vitamină vedetă pentru pielea ta. Pregătește-te să strălucești!

Ce este vitamina C?

Vitamina C, numită științific acid ascorbic, este o vitamină care nu este produsă de organismul nostru. De aceea, singura modalitate de beneficia de această vitamină este prin aport extern, constituit din suplimente sau din alimentele din dieta ta – citricele precum portocalele, sau lămâile, sunt bogate în vitamina C. De asemenea, are funcții vitale pentru corp, fiind  un nutrient esențial în repararea țesuturilor și în producția enzimatică a diferiților emițători și a unor factori de coagulare.

Deși aportul din dietă este suficient ca organismul să își desfășoare funcțiile în mod normal, pielea se bucură de efectele vitaminei C mult mai mult când aceasta este aplicată local, comparativ cu ingerarea prin intermediul unui supliment oral sau a dietei. Există statistici care demonstrează ca efectul topic al vitaminei C pe piele este de până la 20 de ori mai puternic decât ce vine din interior.

Care sunt beneficiile vitaminei C pentru piele?

Pe scurt: nenumărate. În primul rând, „vitamina C promovează producția de colagen, care are potențialul de a repara dermul, de a diminua liniile fine și este esențială pentru pielea fermă și tânără”, spune Wexler. În plus, vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează celulele pielii de deteriorarea produsă de radicalii liberi și de expunerea la UV.

De asemenea, inhibă producția de melanină în piele, ceea ce împiedică hiperpigmentarea tenului  și apariția petelor maronii, uniformizează tonul pielii și sporește strălucirea. În cele din urmă, „vitamina C ajută la repararea daunelor cauzate de expunerea la soare și pierderea colagenului, încurajând o regenerare sănătoasă a celulelor”, spune Wexler.

Cum o folosim?

Aplică vitamina C ca ser dimineața – adică după curățare și înainte de a aplica serul sau crema hidratantă  și protecția solară. Cele mai bune produse de îngrijire a pielii cu vitamina C sunt serurile, care penetrează mai ușor bariera de protecție a pielii, decât o cremă sau un toner. Coreenii s-au specializat pe producția de cosmetice și produse de îngrijire care să conțină vitamina C, astfel că, te invit pe cosmetice-coreene.ro să descoperi gama largă din care poți alege.

Folosește-o cu răbdare! Majoritatea produselor de îngrijire a pielii necesită timp pentru a începe să lucreze, iar vitamina C nu face excepție, chiar dacă este utilizată zilnic. În mod uzual, efectele vor fi cu adevărat vizibile abia după șase – opt săptămâni. Dacă ai pielea sensibilă, efectuează mai întâi un test pe piele, deoarece aciditatea ridicată poate fi iritantă.

Ce anume să cauți?

Poți maximiza beneficiile vitaminei C prin combinarea acesteia cu alți antioxidanți. Aceasta funcționează cel mai bine cu vitamina E și acidul ferulic, împreună, realizând o mai bună absorbție, contribuind la combaterea semnelor de îmbătrânire, accentuând strălucirea pielii și protejând împotriva radicalilor liberi.

De luat aminte…

Vitamina C este predispusă la oxidare. Aceasta își poate altera structura atunci când este expusă la lumină sau aer. Verifică întotdeauna datele de expirare ale produselor tale și, dacă observi un miros neplăcut sau o schimbare de culoare, renunță să mai folosești acel produs.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.