Desi suntem obisnuiti sa vedem medici si personal medical in halate sau costume, adevarul este ca pacientii se asteapta la contrariul atunci cand merg la o consultatie, adica in situatii care nu sunt de urgenta sau implica orice tip de interventie chirurgicala.
Adica, atunci cand un pacient merge la o consultatie de rutina, ceea ce se asteapta este sa gaseasca medicul intr-o camasa si cravata cu maneca lunga si medicul in haine formale de birou, in timp ce in zonele de urgenta, se asteapta sa poarte imbracaminte chirurgicale, cu care sa protejeze pacientii impotriva infectiilor.
Imbracamintea formala este acceptabila in cabinetul unui medic, desi este, de asemenea, adevarat ca majoritatea pacientilor din spitale si clinici se asteapta ca medicul sa poarte o haina alba.
Medicii care se imbraca lejer sunt cei mai rai considerati
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Michigan, pacientii isi judeca medicii in functie de tinuta pe care o poarta in birou si ca imbracamintea influenteaza, de asemenea, satisfactia ingrijirii sanatatii a mai mult de o treime dintre respondenti.
De aceea, medicii imbracati in haine casual, cum ar fi adidasi, tricouri si blugi, genereaza mai putina incredere in randul persoanelor pe care le servesc decat cei care sunt imbracati formal sau in pijamale medicale. Desi imbracati formal sau informal, ceea ce respondentii au apreciat a fost mai bine pentru profesionistii care purtau si halate albe.
Adica, imbracamintea din medici care a obtinut cel mai mare scor a fost cea formala cu o haina alba, urmata de pijamale cu haina alba si cea formala fara halat, rezultatele au fost aceleasi pentru ambele sexe.
Preferinta pacientilor, in ceea ce priveste imbracamintea medicului, depinde de locul in care sunt tratati
Potrivit lui Christopher Petrilli, autorul studiului si profesor de medicina spitaliceasca la University of Michigan School of Medicine, „Imbracamintea profesionala pe Wall Street, in chestiuni juridice si in multe alte domenii, este clara. Cu toate acestea, in Medicina, codul vestimentar este destul de eterogen si ar trebui sa ne asiguram ca tinuta noastra reflecta un anumit nivel de profesionalism care tine cont de preferintele pacientilor.”
Acest studiu a fost realizat pe 4.062 de pacienti si a reflectat, de asemenea, ca preferinta pacientilor in ceea ce priveste imbracamintea medicilor care ii frecventeaza variaza in functie de faptul daca este vorba de un centru de ingrijire primara, de un medic de urgenta sau de consultarea unui specialist.
De aceea, 55 la suta dintre respondenti prefera ca medicul care ii trateaza in centrul lor de sanatate sa poarte o haina alba, procent care creste la 72 la suta dintre pacienti daca este vorba de consultarea unui specialist in spital. In camera de garda, este locul unde se acorda mai putina importanta imbracamintei este ca doar 44 la suta dintre respondenti au crezut ca medicul ar trebui sa poarte halatul. Vezi aici echipamente medicale.
Sort medical
Sortul medical este o implementare pentru igiena si protectie in timpul practicii medicale si de sanatate. Bariera fizica impotriva contaminarii proprii sau pentru a evita sa fie un mijloc de contagiune a diferitilor agenti patogeni existenti in fiecare individ (pacienti, medici, asistenti medicali, paramedici etc.)
Istoria medicinei: Dezvoltarea si evolutia sortului medical
Sortul alb a fost purtat pentru prima data in secolul al XIX-lea de catre medicii care lucreaza in laborator. Inainte, spitalele si sanatoriile erau locuri in care practic urma sa mori. Cu toate acestea, odata cu progresele medicale ale secolului al XIX-lea, pacientii incep sa supravietuiasca si sa se imbunatateasca semnificativ, astfel incat sortul alb devine un simbol al vindecarii si autoritatii.
De-a lungul istoriei practicii medicale a fost insotita de diferite elemente pentru exercitarea sa, fara indoiala una dintre cele mai notorii si fara schimbari majore este sortul.
Se face referire din cele mai vechi timpuri, utilizarea de imbracaminte adecvata pentru ingrijirea sanatatii, acesta fiind elementul iconic al acestora pentru practica medicala.
Este o unealta, un simbol, o insigna, o uniforma. Valoarea sa consta in importanta etica-morala pe care utilizatorul doreste sa i-o acorde; este mai mult decat un accesoriu, ci o bucata de individualism universal care se coreleaza cu traditiile antichitatii si cu reflectarea sanatatii in sine: imaculata, pura, fara marsuri, functionala.
Definitii
Sort
Imbracaminte de protectie externa care acopera in special partea din fata a corpului. Poate fi folosit din motive igienice, precum si pentru a proteja imbracamintea de uzura. Sort este de obicei o parte din uniforma de diferite tipuri de munca, inclusiv ospatari, asistente medicale, medici, si lucratorii casnici. Sorturile sunt, de asemenea, utilizate in multe unitati comerciale, in special pentru a proteja imbracamintea impotriva uzurii.
De ce medicii poarta haine verzi in timpul interventiei chirurgicale?
Initial, tot personalul medical, inclusiv medicii, purta lenjerii de pat la efectuarea operatiei. Abia in 1914, un medic influent a scos uniforma alba si a inlocuit-o cu o uniforma verde si albastra.
Motivul pentru care acesti medici nu folosesc albul pur este pentru ca poate interfera cu vederea prin schimbarea aspectului de la sangele rosu de pe corpul pacientului la culoarea hainelor colegilor lor.