Maca peruviana este o planta extraordinara, cu importante capacitati tonico-adicative. Partea comestibila a pudra de Maca Bio, 250 g este radacina sa, care este bogata in nutrienti importanti pentru sanatatea organismului, motiv pentru care este considerata un superaliment. Radacina de maca peruana poate fi consumata gatita sau fiarta.
Este adesea uscat la soare, folosind metode traditionale. Din maca uscata se obtine o pulbere cu o aroma foarte specifica, picanta, usor maltioasa, care oscileaza intre amarui si picant, si poate fi folosita ca condiment pentru a imbunatati atat retetele dulci, cat si cele sarate.
Dar daca nu va place gustul sau distinctiv si puternic, acesta poate fi usor de mascat prin amestecarea pulberii de maca cu alte ingrediente sau poate fi luat sub forma de capsule. Sa recapitulam impreuna ce este maca peruviana si cum este cel mai bine administrata sub forma de capsule sau pulbere.
Ce este maca?
Maca este o planta foarte asemanatoare cu napul, care provine dintr-o planta din familia Brassicaceae, cu denumirea botanica Lepidium meyenii si este originara din Anzi. Aceasta mica planta erbacee anuala este tipica pentru zonele inalte din Peru si Bolivia.
Planta de maca este considerata perena, datorita formarii radacinilor sale, un tubercul rotunjit cu un diametru de aproximativ 8 cm si o lungime de 14 cm, a carui culoare variaza de la galben la rosu. Din radacina sa, care este comestibila, se obtine o pulbere care este folosita si apreciata pentru proprietatile sale benefice.
Ginsengul peruvian
Maca contine nutrienti importanti si este din ce in ce mai apreciata pentru capacitatile sale tonico-adaptogene. Datorita compozitiei sale, maca este eficienta ca remediu adaptogen pentru imbunatatirea rezistentei nespecifice a organismului ca raspuns la stimulii externi de stres, atat fizic, cat si psihic.
Se spune ca radacina de maca este capabila sa creasca capacitatea organismului de a se adapta la agentii stresanti. In plus, Maca face, de asemenea, obiectul a numeroase studii pentru efectele sale asupra fertilitatii masculine si feminine.
Cum se obtine pulberea de maca?
Radacina de maca poate fi prelucrata in trei moduri:
- Procedeu traditional: Radacinile sunt recoltate intre mai si iulie si apoi lasate sa se usuce la soare timp de pana la doua saptamani. Acestea pot fi apoi fierte in apa sau lapte pana cand sunt suficient de moi pentru a fi consumate.
- Procesul de pulverizare: Acest proces are loc dupa uscarea la soare. Radacinile se curata si se macina. Pulberea de maca este apoi amestecata in bauturi sau alte alimente pentru a fi consumata. Maca cruda este greu digerabila din cauza prezentei amidonului.
- Procesul de gelatinizare: Incepand cu anii 1990, se produce maca gelatinizata. Radacinile uscate la soare sunt prelucrate pentru a elimina tot continutul de amidon. Acest proces permite ca pulberea de Maca sa fie mai usor de digerat. Pulberea poate fi apoi adaugata in bauturi sau alte alimente pentru a fi consumata.
Pulberea de Maca sub forma gelatinizata are mai multe avantaje, pe langa faptul ca este mai usor de digerat, este mai concentrata si mai solubila. In cele din urma, acest proces are si o valoare igienica si pastreaza intacte toate proprietatile nutritive ale alimentelor.