Stimulentul financiar este acordat tututor angajatorilor care incheie conventie cu ANOFM.
Formarea tinerilor angajati in persoane cu adevarat valoroase pentru o firma mica sau o companie mare este o strategie la care nu foarte multi manageri apeleaza, desi se poate dovedi extrem de valoroasa si eficienta din punct de vedere financiar. Mai multe studii efectuate in 2017 de catre Comisia Europeana arata ca numai 25% dintre tinerii care termina o facultate ajung sa se angajeze in domeniul pentru care s-au pregatit atatia ani.
Cum intre structura programei universitare si activitatea reala de pe piata muncii exista in mod evident discrepante vizibile, experienta pe care studentii o pot acumula din perioada facultatii activand pe piata muncii poate fi extrem de importanta atat pentru ei, cat si pentru multi dintre angajatori.
Desi angajarea studentilor poate reprezenta un proces mai greoi la inceput din cauza timpului investit in pregatirea profesionala, din punct de vedere financiar cateva avantaje sunt clare.
Stimulente pentru angajarea elevilor si studentilor pe perioada vacantei
Beneficiile sunt de ambele parti. Tinerii pot lucra legal, isi asigura un venit pe timp de vara si se bucura si de vacanta pe litoral, in timpul liber, iar angajatorii reduc din deficitul de oameni si primesc si sprijin de la stat.
Potrivit legii, beneficiaza de stimulentul financiar lunar angajatorii care incadreaza in
munca elevi si studenti in baza:
-unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat
durata vacantei, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau, dupa caz, cu timp
partial;
-unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara
este egala sau mai mica decat durata vacantei.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor.
Foarte important: angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi, nu pot beneficia de stimulent. Totodata, nu mai au dreptul la ajutorul financiar angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Angajarea studentilor si elevilor, solutie temporara pentru criza fortei de munca
Sezonul estival este perioada din an in care lipsa de personal se resimte acut mai ales in domeniul ospitalitatii. HoReCa duce lipsa de 10.000 de angajati, de la ospatari si cameriste, la barmani, receptioneri sau personal pentru administrarea plajelor. Litoralul romanesc se pregateste pentru un val de turisti, insa operatorii din turism inca mai cauta solutii. Una dintre ele ar fi incadrarea in munca a elevilor si studentilor, pe perioada vacantei.
Astfel, nu doar ca vor acoperi din schema de personal, dar angajatorii se vor alege si cu un stimulent financiar. Potrivit Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, patronii pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR) al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca (valoarea ISR, actualizata in 2022 este de 525,5 lei).
Angajarea elevilor si studentilor se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a incheiat contract individual de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catreangajator din fonduri proprii.