De ce seniorii aleg sa isi petreaca la camin batranetea?

by Anisoara Miron
De ce seniorii aleg sa isi petreaca la camin batranetea?

Se spune despre batranete, ca ar fi cea mai frumoasa etapa a vietii, o etapa in care seniorii, se bucura de timpul petrecut alaturi de copii si nepoti.

Pentru cei care au copiii si nepotii alaturi, batranetea este intr-adevar o etapa frumoasa a vietii, o etapa in care depaneaza amintiri si le spun tot felul de povestioare nepotilor. Acestia au mereu un sprijin in copii si nepoti, si se bucura de fiecare clipa a vietii.

Exista si situatii in care seniorii ajung in aceasta etapa a vietii singuri, neavand copii, sau avand copiii plecati departe, peste mari si tari, iar acestia cu siguranta duc o viata chinuita acasa, in singuratate.

In plus, multi dintre cei ajunsi in aceasta etapa a vietii, se confrunta cu unele dintre bolile batranetii, iar in continuare veti descoperi cateva exemple.

Artrita

Artrita este descompunerea tesutului din interiorul articulatiilor. Poate provoca durere, inflamatie, miscare restransa a zonei si o aparenta slabiciune in interiorul articulatiilor afectate.

Exista doua tipuri principale de artrita: osteoartrita si artrita reumatoida. Cand vine vorba de persoane in varsta, cel mai frecvent tip de artrita este artroza. Acest lucru este cauzat de uzura.

Printre simptomele artritei se numara:

  • Durere articulara, tandrete si rigiditate.
  • Miscarea restrictionata a articulatiilor.
  • Inflamatie in articulatii si in jurul acesteia.

Din pacate, in prezent nu exista remediu pentru boala, dar exista tratamente disponibile, cum ar fi calmante si corticosteroizi, care pot ajuta la incetinirea starii.

Hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este o afectiune de sanatate pe termen lung, prin care tensiunea arteriala in artere este constant ridicata. Presiunea arteriala este presiunea sangelui in vasele de sange si este masurata in „milimetri de mercur” (mmHg) folosind doua numere; de exemplu, 120 / 80mmHg.

Simptomele vizibile ale hipertensiunii arteriale sunt rare, deoarece singurul moment cand cineva va observa simptomele hipertensiunii arteriale va fi atunci cand tensiunea arteriala atinge niveluri periculoase.

Aceasta este cunoscuta sub denumirea de criza hipertensiva, iar simptomele pentru aceasta includ dureri de cap severe si anxietate, dureri toracice si batai neregulate ale inimii.

Hipertensiunea arteriala pune multa tensiune asupra vaselor de sange, a inimii si a altor organe vitale, cum ar fi rinichii. Presiunea arteriala ridicata creste riscul urmatoarelor afectiuni medicale grave si care pot pune viata in pericol:

  • Boli de inima.
  • Atacuri cardiace.
  • Boala renala.
  • Dementa vasculara.
  • Accidente vasculare cerebrale.
  • Insuficienta cardiaca.

Astmul

Astmul apare atunci cand caile respiratorii ale corpului sunt sensibile la alergeni si se inflameaza. Aceasta inflamatie poate provoca un atac dureros si inspaimantator, care provoaca strangerea si ingustarea muschilor cailor respiratorii – ceea ce face dificila respiratia.

Printre simptomele astmului se numara tusea, respiratia greoaie si o senzatie stransa in piept. Persoanele in varsta sunt sensibile la astm si se pot agrava atunci cand oamenii au raceala sau gripa. Astmul poate fi perturbator in viata unei persoane si gestionarea acesteia este extrem de importanta, deoarece poate fi o afectiune care poate pune viata in pericol.

Acestea sunt asadar, doar trei exemple de afectiuni care pot veni la pachet odata cu batranetea. Seniorii care au copiii si nepotii alaturi, sunt mai linistiti in lupta cu boala, pentru ca in orice moment, au cui sa solicite ajutorul.

Seniorilor care sunt singuri insa, si care se confrunta cu aceste probleme de sanatate, le va fi din ce in ce mai greu sa se descurce singuri odata cu trecerea timpului. Le va fi din ce in ce mai greu sa isi poata cumpara mancare, le va fi greu sa faca singuri baie, le va fi greu sa isi spele hainele sau sa isi administreze tratamentele recomandate de catre medici.

In aceste conditii, este firesc ca seniorii care se confrunta cu astfel de probleme, sa fie dusi de catre membrii familiei care nu ii pot ingriji fiind plecati departe, sau pot alege sa mearga singuri la caminele de batrani

In aceste camine batrani Bucuresti, viata lor se va schimba radical, dat fiind faptul ca in primul rand, vor uita de singuratate. La camin, seniorii vor avea mereu parte de compania cuiva, fie ca discutam despre personalul caminului sau despre alti seniori cazati la camin.

Apoi, daca acasa le-ar fi greu sa isi poata face cumparaturile pentru a se hrani, la camin seniorii au parte zi de zi de cele trei mese principale ale zilei, si chiar si de desert. Deci, un alt avantaj vine in ceea ce priveste alimentatia.

Apoi, la camin, seniorii vor fi asistati la toaleta daca este necesar, vor fi ajutati sa faca baie sau dus daca nu se descurca singuri, si vor avea mereu hainele spalate si curate.

In plus, cei care sunt cazati la un camin de batrani, au posibilitati diferite de a-si petrece timpul, cum ar fi plimbarile prin curtea caminului, urmarirea emisiunilor sau a filmelor preferate la televizor, sau vor putea citi. De-asemenea, daca are cine sa ii viziteze, seniorii pot primi vizite.

Este firesc in aceste conditii, ca seniorii sa isi doreasca sa traiasca la camin ultima parte a vietii, dat fiind faptul ca au toate conditiile unui trai fara griji.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.