Ce este un sistem septic?

by Anisoara Miron
Ce este un sistem septic?

Un sistem septic este format din doua parti principale: o fosa septica si un camp de scurgere. Fosa septica este o cutie etansa, de obicei din beton sau fibra de sticla, cu o conducta de intrare si iesire. Apele uzate curg din casa in fosa septica prin conducta de canalizare, iar cand bazinul se umple, sunt necesare servicii de vidanjare.

Fosa septica trateaza apele uzate in mod natural, tinandu-le in rezervor suficient de mult timp pentru a se separa solidele si lichidele. Apa uzata formeaza trei straturi in interiorul rezervorului. Solidele mai usoare decat apa (precum grasimile si uleiurile) plutesc spre partea de sus formand un strat de praf. Solidele mai grele decat apa se instaleaza in partea de jos a rezervorului formand un strat de namol. Aceasta lasa un strat mijlociu de ape uzate partial clarificate.

Straturile de namol si resturi raman in fosa septica unde bacteriile gasite in mod natural in apele uzate lucreaza pentru a descompune solidele. Namolul si resturile care nu pot fi defalcate sunt pastrate in rezervor pana la pompa rezervorului. Stratul de lichid clarificat curge de la fosa septica la campul de scurgere sau la un dispozitiv de distributie, care ajuta la distribuirea uniforma a apelor uzate in campul de scurgere.

Un camp de scurgere standard (cunoscut si sub denumirea de parghie, camp de eliminare sau un sistem de absorbtie a solului) este o serie de transee sau un pat captusit cu pietris sau nisip de curs si ingropat la unu la trei metri sub suprafata solului.

Tevi perforate sau dale de scurgere trec prin transee pentru a distribui apele uzate. Panza de scurgere trateaza apele uzate, permitandu-i sa se retraga incet din conducte in pietris si in jos prin sol. Pietrisul si solul actioneaza ca filtre biologice.

Intretinerea sistemului septic

Daca detineti un sistem septic, este important sa fie intretinut corespunzator. Cat de des trebuie sa pompati solidele din fosa septica depinde de trei factori majori:

  • Numarul de persoane din gospodarie;
  • Cantitatea de ape uzate generate (in functie de numarul de persoane din gospodarie si cantitatea de apa utilizata);
  • Volumul de solide din apele uzate (de exemplu, folosirea unui depozit de gunoi va creste cantitatea de solide).

In ciuda faptului ca, campul dvs. de absorbtie a foselor septice nu necesita in general intretinere, ar trebui sa respectati urmatoarele reguli pentru protejarea si prelungirea vietii sale functionale:

  1. Nu conduceti peste campul de absorbtie masini, camioane sau echipamente grele.
  2. Nu plantati copaci sau arbusti in zona campului de absorbtie, deoarece radacinile pot intra in linii si conectati-le.
  3. Nu acoperiti campul de absorbtie cu suprafete dure, cum ar fi betonul sau asfaltul. Iarba este cea mai buna acoperire, deoarece va ajuta la prevenirea eroziunii si va ajuta la eliminarea excesului de apa.
  4. Devizati apa de scurgere a suprafetei de pe acoperisuri, terase, alee si alte zone departe de campul de absorbtie.

Proprietarii de case care doresc sa aiba grija de sistemele lor septice trebuie sa ia in considerare urmatoarele elemente care nu ar trebui niciodata aruncate in scurgere sau toaleta. Aceste elemente pot exagera sau distruge digestia biologica care are loc in sistem sau pot infunda pompe si conducte.

Aruncarea deseurilor ne-biodegradabile in vasul de toaleta, cum ar fi de exemplu de tigara, tampoanele de bumbac, produsele de igiena menstruala si  nu in ultimul rand prezervativele, pot fi capabile de blocarea si umplerea rapida a unei fosele septice, iar in acest caz, veti avea nevoie de ajutorul specialistilor care presteaza servicii de vidanjare si desfundare.

Important este sa stiti ca astfel de materiale nu ar trebui sa fie niciodata eliminate in acest mod. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care toaleta este conectata la o canalizare, mai degraba decat la o fosa septica.

De-asemenea, este foarte important sa stiti ca pentru a nu provoca probleme fosei septice pe care o detineti, este deosebit de important sa nu aruncati in vasul de toaleta diferite substante chimice, iar aici putem aminti pesticidele, erbicidele, materiale care au in componenta mari concentratii de inalbitor, soda caustica sau diferite alte materiale anorganice, cum ar fi de exemplu solventii sau vopselele.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste sistemul septic al locuintei dvs. Este deosebit de important dupa cum am mai spus sa respectati intretinerea fosei septice si sa nu aruncati toate produsele sau substantele pe care le-am amintit in randurile de mai sus, pentru a nu provoca pagube sistemului dvs. septic.

Apoi, este de-asemenea important sa aflati ca, indiferent ca aveti nevoie de servicii de desfundare sau de vidanjare, puteti apela cu incredere la serviciile prestate de catre specialistii de la CalypsoMono. In acest sens, tot ce trebuie sa faceti, este sa accesati site-ul lor oficial, https://www.calypsomono.ro, si sa luati legatura cu specialistii.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.