Informatia Zilei

Tipuri constructive de tubulaturi de ventilație pentru clădiri

Tipuri constructive de tubulaturi de ventilație pentru clădiri

Noile normative Europene și nationale privind construcțiile cuprind prevederi foarte restrictive cu privire la eficiența energetică. Se impune un consum aproape de zero.

Acest lucru implica îmbunătățirea performanțelor energetice ale clădirilor existente și standarde ridicate pentru cele nou construite.

Noile cerințe pentru tubulaturile de ventilație

O asemenea performanță poate fi atinsă, pe lângă termoizolție și aparatură electrică economică, doar prin găsirea de soluții de eficientizare a instațiilor de încălzire și ventilație. Se au în vedere: producerea apei calde menajere, a încălzirii, a răcirii.

Având în vedere faptul că deschiderea ferestrelor duce la pierderi importante de energie necesară fie încălzirii fie răcirii interiorului, accentul se pune pe preluarea sarcinilor de aerisire, aport de aer proaspăt și evacuare a aerului viciat din încăperi, doar de către sistemele de ventilație.

Pentru evitarea pierderii de energie, instalațiile de ventilație vor fi prevăzute cu recuperatoare de căldură și se vor folosi din ce în ce mai mult sistemele, așa numite, descentralizate. Acestea sunt sisteme care asigură ventilația încăperilor individuale sau a părților de clădire, mai degrabă decât întregii clădiri.

Sistemele de ventilație vor trebui să elimine aerul viciat și să filtreze aerul proaspăt de alergeni, praf, bacterii, etc, și să fie etanșe.

Tipuri constructive de tubulaturi

Sistemele de ventilație asigură mai multe funcții diferite și sunt construite separat după necesitățile fiecărei cerințe.

Vom avea în principal tubulaturi:

În funcție de materialele folosite, putem avea tubulaturi din:

În funcție de rigiditate:

În funcție de profilul secțiunii:

În funcție de modul de fabricare:

 Tubulaturi fabricate după tehnologia spiro

Un procedeu de fabricare foarte răspândit pentru realizarea tubulaturilor de ventilație este tubulatura spiro, deoarece este eficient, relativ ieftin și rezultând componente de rezistență ridicată.

Acesta constă în înfășurarea unei bande de oțel și fălțuirea ei pe mașini speciale, rezultând un tub etanș, uzual de 3 m lungime. Diametrele de serie pornesc de la 100 mm și ajung la 1.250 mm.

Pentru diametre începând cu 250 mm se practică suplimentar și corugarea, o amprentare suplimentară, tot în spirală, care sporește rezistența, mai ales în cazul presiunii negative.

Secțiunile variază, de la centimetri pătrați până la câțiva metri pătrați. De exemplu un tub spiro cu diametru de 1250 mm va avea o secțiune de aproape 5 metri pătrați.

 Elemente de legătura și prindere a tubulaturilor

Elementele de bază, tuburile se monteaza conform planului conceput de către proiectant cu ajutorul unor piese de legatură, care pot schimba direcția de montare cu 30, 60, 90 grade, permit trecerea de la o secțiune la alta, sau leagă două, trei sau patru ramificații într-un nod.

Tubulaturile se prind de pereți și de tavane cu ajutorul tijelor și a bridelor de fixare.

Etanșarea legăturilor componentelor individuale se realizează cu garnituri de cauciuc rezistente la temperaturi de la – 50°C până la +150°C și presiuni de până la 21 MPa, la abraziune, la acțiunea lichidelor, aburilor, etc.

Tubulatura poate fi prevăzută cu grile de absorbție și refulare a aerului, ventilatoare suplimentare, vane de reglaj sau închidere.

Proiectarea și realizarea unei tubulaturi pentru ventilație are ca prin obiectiv beneficiul persoanelor din clădire. Fie că este industrială sau locuință rezidențială, tubulatura de ventilație trebuie să asigure un aer curat, de calitate, cu alte cuvinte, să fie eficientă.

Exit mobile version