Informatia Zilei

De ce se practica incinerarea mortilor in Romania?

De ce se practica incinerarea mortilor in Romania?

Dupa cum bine stim cu totii, exista un singur lucru de pare putem fi siguri atat timp cat traim pe pamant, si anume ca mai devreme sau mai tarziu vom muri. Ceea ce nu stie nimeni insa, este nici cand si nici in ce conditii se va intampla totul.

Atunci cand oamenii mor, cei care raman in urma cu siguranta trebuie sa ia legatura cu reprezentantii firmelor de servicii funerare. Exista firme care presteaza servicii funerare Botosani, dar si in diferite alte localitati.

Practic, in fiecare localitate din Romania exista o firma care presteaza servicii funerare. Daca va intrebati in ce constau aceste servicii, ei bine, trebuie sa stiti ca personalul de la firma de pompe funebre care presteaza asemenea servicii funerare, se ocupa de imbalsamarea trupului neinsufletit.

Ulterior, personalul firmei se ocupa de cosmetizarea si de imbracarea persoanei decedate, pe care o vor aseza intr-un sicriu. Sicriul va fi achizitionat de catre familia greu incercata de-asemenea, tot de la firma care presteaza servicii funerare.

Nu in ultimul rand, cei de la servicii funerare se vor ocupa de transportul decedatului. Daca acesta a murit la spital, va fi transportat la capela pentru a fi inhumat sau acasa (daca a locuit la sat si nu exista capela), sau la crematoriu pentru a fi incinerat.

Reprezentantii firmei care presteaza servicii funerare se vor deplasa cu trupul neinsufletit al celui drag, acolo unde va dori familia. De mentionat insa este faptul ca odata cu trecerea timpului, din ce in ce mai multi romani aleg sa isi incinereze decedatii, si asta in ciuda unor mituri care au aparut legate de incinerare.

Veti afla mai multe detalii in continuare, si cu siguranta merita sa cititi pentru ca nu se stie cand, poate azi, poate maine poate peste o luna, peste un an sau mai devreme sau mai tarziu, ne putem confrunta cu totii cu pierderea cuiva drag.

Mituri si conceptii gresite in ceea ce priveste incinerarea

Procesul de incinerare a fost intotdeauna asociat cu diferite mituri si conceptii gresite. De exemplu, unii oameni cred ca cenusa se amesteca cu cenusa altor persoane in timpul procesului de incinerare.

De fapt, ceea ce foarte multe persoane fie nu stiu, fie nu tin cont de acest lucru, este ca personalul crematoriului este foarte profesionist de la inceputul planificarii inmormantarii, iar camera de incinerare este curatata temeinic dupa fiecare incinerare. Cenusa returnata familiei este intr-adevar cea a persoanei dragi.

Unii oameni cred ca membrii familiei trebuie sa cumpere o urna si sa o aseze intr-un columbariu pentru a tine o slujba de pomenire. Adevarul insa este ca procedurile de inmormantare si incinerare pot fi gestionate in conformitate cu dorintele rudelor. La fel, cenusa poate fi eliminata in mai multe moduri, in functie de cum doreste sa procedeze familia celui decedat si incinerat.

Unii oameni considera ca incinerarea este o alegere ecologica. Cu toate acestea, utilizarea combustibililor fosili in procesul de incinerare neaga o parte din economiile de mediu ale unei inmormantari traditionale. In functie de tipul de inmormantare si de eliminarea cenusii, procesul de incinerare poate fi sau nu mai ecologic.

O ultima conceptie gresita este ca incinerarea implica arderea corpului pe un foc cu lemn sau alt material combustibil. Acest lucru ar amesteca reziduurile de ardere cu cenusa lemnului. De fapt, la temperaturi extrem de ridicate (intre 800 si 1200 de grade Celsius) corpul este ars intr-un cuptor bine conceput. Ramasitele incinerarii sunt doar ramasitele incinerarii corpului.

Acestea sunt asadar, cateva dintre miturile legate de incinerare. Exista insa si motive pentru care familia doreste sa isi incinereze decedatii, dupa cum urmeaza.

Exista familii care aleg sa ii incinereze pe cei dragi, dat fiind faptul ca aceasta a fost ultima dorinta a acestora inainte de a pleca din aceasta lume, iar de multe ori, cei decedati au lasat in scris, ca isi doresc sa fie incinerati.

Unii au ales sa isi argumenteze deciziile, in timp ce altii nu au facut acest lucru, si au spus simplu ca doresc sa fie incinerati iar familia sa se conformeze. Zis si facut, pentru ca familiile indoliate au respectat aceasta ultima dorinta.

Apoi, trebuie sa tinem cont de faptul ca incinerarea este mult mai ieftina decat inmormantarea, mai ales daca tinem cont si de toate pregatirile asociate cu inmormantarea traditionala. La sate, se da pomana in memoria celor decedati, iar un pachet de la firma de catering costa minim 10 lei.

La 100 de persoane, deja familia cheltuieste minim 1000 de lei. Plus de asta, in zilele de sarbatoare, exista situatii cand participa 150 – 200 de persoane, deci doar pachetele ar costa 1500 – 2000 de lei. Aceasta este pur si simplu o cheltuiala inutila pentru familia indoliata, care si asa este rapusa de durere si de suferinta.

Lipsa locurilor de veci poate fi de-asemenea un alt motiv pentru care romanii aleg sa isi incinereze decedatii, iar aici ne referim la cei din marile orase ale tarii, si la cei care nu si-au cumparat/rezervat loc de veci.

Exit mobile version