NFT-urile au devenit din ce in ce mai populare si s-au vandut cu milioane de euro. Ele se pot gasi sub orice forma, de la meme la roci de companie (Pet Rocks). NFT; Alyssa Powell/Insider
- Un token nefungibil (NFT) este un activ digital unic care reprezinta proprietatea unor elemente din lumea reala, cum ar fi arta, clipuri video, muzica si multe altele.
- NFT-urile folosesc aceeasi tehnologie blockchain care alimenteaza criptomonede, dar nu sunt o moneda.
- Desi NFT-urile s-au vandut cu milioane de euro, sunt active foarte speculative care nu sunt potrivite pentru fiecare investitor.
Un token nefungibil (NFT) este un identificator unic care poate atribui criptografic si dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor digitale.
Intrucat NFT-urile pentru operele de arta digitale s-au vandut cu milioane – uneori zeci de milioane – de dolari, a spune ca sunt populare ar insemna sa le subestimam. In prima jumatate a anului 2021, vanzarile NFT au ajuns la 2,5 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, odata ce intelegeti cum functioneaza NFT-urile, veti vedea ca exista cazuri de utilizare suplimentare pentru aceasta tehnologie.
Ce este un NFT?
NFT inseamna „non-fungible token”, adica jeton nefungibil. La un nivel de baza, un NFT este un activ digital care leaga proprietatea de articole fizice sau digitale unice, cum ar fi opere de arta, imobiliare, muzica sau videoclipuri.
NFT-urile pot fi considerate obiecte de colectie moderne. Sunt cumparate si vandute online si reprezinta o dovada digitala a dreptului de proprietate asupra oricarui articol dat. NFT-urile sunt inregistrate in siguranta pe un blockchain – aceeasi tehnologie din spatele criptomonedelor – care asigura ca activul este unic. De asemenea, tehnologia poate face dificila modificarea sau contrafacerea NFT-urilor.
Pentru a intelege cu adevarat NFT-urile, este util sa va familiarizati cu conceptul economic de fungibilitate.
- Elementele fungibile pot fi schimbate cu usurinta intre ele, deoarece valoarea lor nu este legata de unicitatea lor. De exemplu, puteti schimba o bancnota de 1 USD cu o alta bancnota de 1 USD si veti avea in continuare 1 USD, chiar daca noua dvs. factura are un numar de serie diferit.
- Articolele nefungibile nu sunt interschimbabile. Cu NFT-urile, fiecare token are proprietati unice si nu valoreaza aceeasi suma ca si alte jetoane similare.
Asadar, de ce oamenii platesc atat de multi bani pentru NFT-uri? „Prin crearea unui NFT, creatorii pot verifica deficitul si autenticitatea aproape a oricarui material digital”, spune Solo Ceesay, co-fondator si COO al Calaxy. „Ca un exemplu, dar si ca o comparatie cu colectia traditionala de arta, exista nenumarate copii ale operei Mona Lisa in circulatie, dar exista un singur original. Tehnologia NFT ajuta la atribuirea dreptului de proprietate asupra piesei originale”.
Vanzarea NFT-urilor a fost o afacere profitabila in lumea artei. Iata cateva exemple despre care poate ati auzit:
- Artistul digital Beeple a vandut „Everydays — the First 5000 Days” pentru 69,3 milioane de dolari printr-o licitatie Christie’s.
- Un videoclip de 20 de secunde cu LeBron James „Cosmic Dunk #29” a fost vandut cu 208.000 de dolari.
- Un CryptoPunk NFT s-a vandut cu 1,8 milioane de dolari la prima vanzare NFT organizata de Sotheby.
- CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, scoate la licitatie un NFT al primului sau tweet, care se vinde cu 2,9 milioane de dolari.
Nota: Nebunia aceasta cu NFT-urile atat de populare si cu preturile atat de ridicate atrage, de asemenea, si escrocii, asa ca investitorii ar trebui sa fie atenti. Unii ar putea incerca sa va vanda ceva si sa va spuna ca este un NFT cand nu este. Altii pot pretinde ca au dreptul de a vinde un NFT al unei lucrari pe care nu o detin si pe care nu au creat-o.
Alte persoane pot face copii ale imaginii, ale videoclipului sau ale articolului digital pe care il detineti atunci cand cumparati un NFT. Dar, similar cu cumpararea unei piese de arta unice sau a unei imprimari in serie limitata, originalul ar putea fi mai valoros.
Cum functioneaza NFT-urile
Multe NFT sunt create si stocate in reteaua Ethereum, desi alte blockchain-uri (cum ar fi Flow si Tezos) accepta si NFT-uri. Deoarece oricine poate revizui blockchain-ul, proprietatea NFT poate fi usor verificata si urmarita, in timp ce persoana sau entitatea care detine jetonul poate ramane pseudonima.
Diferite tipuri de bunuri digitale pot fi „tokenizate”, cum ar fi lucrari de arta, articole dintr-un joc si fotografii sau videoclipuri dintr-o transmisie in direct — NBA Top Shots este una dintre cele mai mari piete NFT. In timp ce NFT-ul care transmite proprietatea este adaugat la blockchain, dimensiunea fisierului articolului digital nu conteaza, deoarece ramane separat de blockchain.
In functie de NFT, drepturile de autor sau de licenta ar putea sa nu vina odata cu achizitia, dar nu este neaparat cazul. La fel cum cumpararea unei publicatii tiparite in editie limitata nu va acorda neaparat drepturi exclusive asupra imaginii.
Pe masura ce tehnologia si conceptul de baza progreseaza, NFT-urile ar putea avea multe aplicatii potentiale care depasesc lumea artei.
De exemplu, o scoala ar putea emite un NFT studentilor care au obtinut o diploma si ar putea permite angajatorilor sa verifice cu usurinta educatia unui solicitant. Sau, o locatie ar putea folosi NFT-uri pentru a vinde si a urmari biletele la evenimente, reducand potential frauda de revanzare.
Care este diferenta dintre NFT si criptomoneda?
NFT-urile si criptomonedele se bazeaza pe aceeasi tehnologie blockchain de baza. Pietele NFT pot solicita, de asemenea, oamenilor sa achizitioneze NFT-uri cu o criptomoneda. Cu toate acestea, criptomonedele si NFT-urile sunt create si utilizate in scopuri diferite.
Criptomonedele urmaresc sa actioneze ca monede fie prin stocarea valorii, fie permitandu-va sa cumparati sau sa vindeti bunuri. Tokenurile criptomonede sunt jetoane fungibile, similare monedelor fiat, precum un dolar. NFT-urile creeaza jetoane unice care pot arata proprietatea si pot transmite drepturi asupra bunurilor digitale.
Cum sa cumparati un NFT
Puteti cumpara, vinde, tranzactiona si crea NFT-uri din schimburi online sau piete. Creatorul sau proprietarul actual poate alege un anumit pret. Sau, poate exista o licitatie si va trebui sa licitati pentru NFT.
Foundation: o piata organizata de comunitate, care cere ca toti creatorii sa fie invitati de alti creatori care fac deja parte din platforma.
Nifty Gateway: o piata axata pe arta care lucreaza cu marci, sportivi si creatori de renume.
OpenSea: Una dintre primele si cele mai mari piete unde puteti gasi NFT-uri pentru o gama larga de obiecte de colectie.
Rarible: ofera o gama de NFT-uri cu accent pe arta. Foloseste propriul token RARI pentru a recompensa membrii.
SuperRare: o piata care se concentreaza pe curatarea si oferirea de arta digitala.
Important: NFT-urile pot fi active foarte speculative. Unii oameni au castigat mii sau milioane de dolari vanzand NFT-uri. Altii pot ajunge sa cheltuiasca multi bani pentru un activ digital care ajunge sa fie fara valoare.
Procesul de inscriere poate varia in functie de piata. In general, veti cumpara NFT-uri folosind o criptomoneda, cum ar fi ether (criptomoneda nativa a Ethereum), desi pretul poate fi afisat si in dolari. In functie de piata, pot exista taxe diferite asociate cu fiecare tranzactie.
Concluzie
Desi pot exista multe aplicatii practice pentru NFT-uri in viitor, acestea sunt utilizate in principal cu arta digitala astazi.
„Pentru creatori, NFT-urile creeaza o modalitate fara intreruperi de a vinde arta digitala care ar putea sa nu aiba o piata prea mare. In plus, exista modalitati prin care creatorii pot primi taxe pentru fiecare vanzare ulterioara a artei”, spune Ceesay. „Pe de alta parte, colectionarii sunt capabili sa speculeze cu privire la arta digitala, precum si sa aiba drepturi de laudare cu obiectele de colectie rare din lant”.
Daca va ganditi sa cumparati un NFT ca investitie, stiti ca nu exista nicio garantie ca va creste in valoare. In timp ce unele NFT-uri se vand cu mii sau milioane de dolari, altele pot ramane sau deveni fara valoare.