Ce sunt panourile fotovoltaice?

by Anisoara Miron
Ce sunt panourile fotovoltaice?

Probabil le-ati vazut cu totii in diferite locatii, fara a va da seana ca sunt panouri fotovoltaice. Panourile fotovoltaice genereaza electricitate direct de la lumina soarelui printr-un proces electronic care se produce in mod natural in anumite tipuri de materiale, numite semiconductoare.

Electronii din aceste materiale sunt eliberati de catre energia solara, si pot circula printr-un circuit electric, alimentand astfel dispozitivele electrice sau trimitand electricitate la retea.

Despre panouri fotovoltaice  este important sa stiti ca pot fi folosite pentru a alimenta orice fel de electronice mici, cum ar fi calculatoare si indicatoare rutiere pana la case si mari afaceri comerciale.

Cum functioneaza tehnologia fotovoltaica?

Fotonii lovesc si ionizeaza materialul semiconductor de pe panoul solar, determinand electronii exteriori sa se desprinda de legaturile lor atomice. Datorita structurii semiconductoare, electronii sunt fortati intr-o directie creand un flux de curent electric.

Celulele solare nu sunt 100% eficiente in celulele solare din siliciu cristalin, in parte deoarece doar o anumita lumina din spectru poate fi absorbita. O parte din spectrul luminii este reflectat, alta este prea slaba pentru a crea electricitate (infrarosu), iar unele (ultraviolete) creeaza energie termica in loc de electricitate.

Alte tipuri de tehnologie fotovoltaica

Pe langa siliconul cristalin (c-Si), exista alte doua tipuri principale de tehnologie fotovoltaica:

  • PV cu film subtire este o parte mica a pietei solare comerciale. Multe firme de film subtire sunt start-up-uri care dezvolta tehnologii experimentale. In general, sunt mai putin eficiente – dar deseori mai ieftine – decat modulele c-Si.
  • In Statele Unite ale Americii in mod deosebit, matricele fotovoltaice concentrate se gasesc in principal in sud-vestul desertului. Folosesc lentile si oglinzi pentru a reflecta energia solara concentrata asupra celulelor cu eficienta ridicata. Acestea necesita sisteme de urmarire directa a soarelui, pentru a fi cele mai eficiente.
  • Panourile fotovoltaice care sunt integrate in cladiri, sunt utilizate atat ca strat exterior al unei structuri, cat si pentru generarea de energie electrica pentru utilizare la fata locului sau exportare la retea. Sistemele BIPV pot oferi economii in costuri de materiale si energie electrica, pot reduce poluarea si se pot adauga un mare plus la apelul arhitectural al unei cladiri.

Istoria tehnologiei fotovoltaice

Efectul fotovoltaic a fost observat inca din 1839 de Alexandre Edmund Becquerel, si a reprezentat obiectul anchetei stiintifice pana la inceputul secolului XX. In 1954, Bell Labs din SUA a introdus primul dispozitiv fotovoltaic solar care produce o cantitate utilizabila de energie electrica, iar pana in 1958, celulele solare erau folosite intr-o varietate de aplicatii stiintifice si comerciale la scara mica.

Criza energetica din anii 1970 a reprezentat perioada de inceput a unui interes major pentru utilizarea celulelor solare pentru a produce energie electrica in case si intreprinderi, insa preturile prohibitive (de aproape 30 de ori mai mari decat pretul curentului) au facut ca aplicatiile pe scara larga sa fie impracticabile.

Dezvoltarea industriei si cercetarile din anii urmatori au facut ca panourile fotovoltaice sa fie mai fezabile si a inceput un ciclu de crestere a productiei si a scaderii costurilor, care continua si astazi.

Costurile fotovoltaicei solare

Scaderea rapida a preturilor este factorul care a determinat ca aceste panouri solare fotovoltaice sa fie mai accesibile ca oricand. Pretul mediu al unui sistem fotovoltaic finalizat a scazut cu 59% in ultimul deceniu.

Panouri fotovoltaice moderne

Costurile fotovoltaice au scazut drastic pe masura ce industria a redus productia si a imbunatatit treptat tehnologia cu materiale noi. Costurile de instalare s-au redus si cu instalatori mai experimentati si instruiti. La nivel global, SUA are a treia piata ca marime pentru instalatii fotovoltaice si continua sa creasca rapid.

Majoritatea celulelor solare moderne sunt fabricate fie din siliciu cristalin, fie din material semiconductor cu film subtire. Celulele de siliciu sunt mai eficiente la transformarea luminii solare in electricitate, dar au, in general, costuri de productie mai mari. Materialele cu film subtire au de obicei eficiente mai mici, dar pot fi mai simple si mai putin costisitoare pentru fabricare.

O categorie specializata de celule solare – numite celule multi-jonctiune sau tandem – sunt utilizate in aplicatii care necesita greutate foarte mica si eficiente foarte mari, precum sateliti si aplicatii militare. Toate tipurile de sisteme fotovoltaice sunt utilizate astazi pe scara larga intr-o varietate de aplicatii.

Exista mii de modele individuale de panouri fotovoltaice disponibile astazi de la sute de companii. Comparati panourile solare prin eficienta lor, puterea de putere, garantiile si multe altele, inainte de a face o alegere.

Unde puteti vedea panouri fotovoltaice?

Probabil acum ca ati aflat atat de multe informatii, va intrebati unde puteti vedea panouri fotovoltaice, si daca puteti sa le instalati acasa. Ei bine, exista locuinte noi care opteaza pentru panouri fotovoltaice, acestea pot fi intalnite si pe la diferite hale industriale si fabrici.

Acestea au avantajul de a reduce foarte mult costurile pentru energia electrica, motiv datorita caruia, sunt utilizate din ce in ce mai des, si se estimeaza ca utilizarea panourilor fotovoltaice va creste semnificativ in viitorul apropiat.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.