Informatia Zilei

Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea?

Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea?

Certificatele ISO sunt documente care dovedesc ca o anumita companie respecta scrisoarea cu un standard ISO. In acest fel, se demonstreaza ca standardele impuse de aceasta legislatie au fost puse in aplicare in mod adecvat. Este un aspect important faptul ca, atunci cand este aplicata, compania obtine o mare diferentiere in ceea ce priveste concurenta.

Aceste tipuri de certificate arata ca societatea este intr-adevar competenta si de incredere, astfel incat sa atraga increderea atat a clientilor, cat si a altor segmente de public: furnizori, investitori etc. In plus, detinerea certificatelor ISO ofera companiilor capacitatea de a realiza strategii mai ambitioase si mai competitive.  Vezi certificari ISO 22000 aici!

Beneficiile certificatelor ISO

In ceea ce priveste beneficiile de a fi in posesia acestui tip de certificate, cel mai important si remarcabil este faptul ca imaginea brandului este favorizata, atat in fata clientilor, cat si a societatii. Astfel, productivitatea creste, cu o orientare clara catre inovare si imbunatatire continua. Desigur, diferitii agenti ai mediului companiei, cum ar fi clientii, furnizorii si administratiile publice, le sporesc increderea in companie.

Un alt mare beneficiu al detinerii certificatelor ISO este ca luarea deciziilor este mult simplificata. Si, in cele din urma, acele companii care au acest tip de acreditare isi vad cifra de afaceri in cresteredeoarece se arata ca companii de incredere.

Tipuri de certificate ISO

Atunci cand o anumita companie implementeaza certificarea diferitelor standarde ISO, inseamna ca este orientata catre un model de sisteme de management complet integrate. Exista unele standarde ISO care sunt compatibile intre ele, astfel incat este posibil sa se obtina certificarea integrata intr-un singur proces.

Certificare ISO 22000

Certificarile de tip ISO sunt sisteme de management si standardizare pentru managementul calitatii. Companiile care doresc sa fie certificate in cadrul acestor standarde trebuie sa asigure implementarea corecta a unui sistem eficient, care sa permita atat gestionarea, cat si omogenizarea proceselor care se incearca sa se imbunatateasca.

Certificarea ISO 22000 se concentreaza pe sistemele de management al alimentelor, care este una dintre cele mai importante cerinte pentru orice procesator de alimente, unde sunt utilizate toate bazele GMP (Bune practici de fabricatie), plus incorporarea principiilor HACCP (Analiza riscurilor si punctele critice de control).

Care este beneficiul certificarii ISO 22000?

Principalul motiv pentru care companiile de prelucrare a alimentelor solicita certificarea lor in acest domeniu este, deoarece este unul dintre putinele standarde recunoscute la nivel mondial in fata diferitelor autoritati de salubritate si igiena din intreaga lume. Obtinerea acestuia faciliteaza recunoasterea diferitelor sisteme de management al sigurantei alimentare, obtinand acreditarea companiilor pentru exportul produsului sau produselor lor in diferite tari.

Desi este adevarat ca certificarea este un ghid aplicat in diferitele etape ale lantului valoric al companiei (de la productie, prelucrare, distributie, depozitare etc.), cel mai mare accent va fi in etapa de procesare a intrarilor manipulate de procesatorul de alimente.

Cum se beneficiaza desistemele de inspectie de acreditare?

Instalarea sistemelor de inspectie si detectare a contaminantilor este esentiala pentru companiile care doresc sa acrediteze reglementarile pentru obtinerea certificarilor, cum ar fi ISO 22000, care sunt acordate organizatiilor care demonstreaza ca pot gestiona si controla in mod eficient pericolele pentru siguranta alimentara, prin detectarea oricarui contaminant, fie fizic, microbiologic si chimic, impiedicandu-l sa ajunga la consumator.

Exit mobile version