Informatia Zilei

Ce este sudura si ce implica?

Ce este sudura si ce implica?

Sudarea este un proces de fabricatie prin care doua sau mai multe piese sunt lipite impreuna prin caldura, presiune sau ambele formand o imbinare pe masura ce piesele se racesc. Sudarea este de obicei folosita pe metale si termoplastice, dar poate fi folosita si pe lemn. Imbinarea sudata finalizata poate fi denumita o sudura.

Partile care sunt imbinate sunt cunoscute ca material parinte. Materialul adaugat pentru a ajuta la formarea imbinarii se numeste umplutura sau consumabil. Forma acestor materiale le poate vedea denumite placi sau tevi parinte, sarma de umplere, electrod consumabil (pentru sudarea cu arc), etc.

Consumabilele sunt de obicei alese sa fie asemanatoare ca compozitie cu materialul de baza, formand astfel o sudura omogena, dar exista ocazii, cum ar fi la sudarea fontelor casante, cand se foloseste un material de umplutura cu o compozitie si, prin urmare, cu proprietati foarte diferite. Aceste suduri sunt numite eterogene. Un exemplu de aparat, este aparat sudura profesional Proweld MMA-220LCD.

Imbinarea metalelor

Spre deosebire de lipire, care nu topesc metalul de baza, sudarea este un proces de caldura ridicata care topeste materialul de baza. De obicei, cu adaugarea unui material de umplutura.

Caldura la o temperatura ridicata determina un bazin de sudura de material topit care se raceste pentru a forma imbinarea, care poate fi mai puternica decat metalul de baza. Presiunea poate fi folosita si pentru a produce o sudura, fie alaturi de caldura, fie de la sine.

De asemenea, poate folosi un gaz de protectie pentru a proteja metalele topite si de umplutura impotriva contaminarii sau oxidarii.

Configuratii compune

Articulatia cap la cap

O legatura intre capetele sau marginile a doua parti care formeaza un unghi unul fata de celalalt de 135-180° inclusiv in regiunea imbinarii.

Articulatie T

O legatura intre capatul sau marginea unei parti si fata celeilalte parti, partile formand un unghi intre ele de peste 5 pana la 90° inclusiv in regiunea imbinarii.

Articulatie de colt

O legatura intre capetele sau marginile a doua parti care formeaza un unghi unul fata de celalalt mai mare de 30, dar mai mic de 135° in regiunea imbinarii.

Imbinare de margine

O legatura intre marginile a doua parti care formeaza un unghi una fata de cealalta de la 0 la 30° inclusiv in regiunea imbinarii.

Articulatie cruciforma

O conexiune in care doua placi plate sau doua bare sunt sudate pe o alta placa plata in unghi drept si pe aceeasi axa.

Imbinare intre doua componente suprapuse realizata prin depunerea unei suduri de filet in jurul periferiei unui orificiu dintr-o componenta astfel incat sa o imbine cu suprafata celeilalte componente expuse prin orificiu.

Sudarea realizata prin umplerea unui orificiu dintr-o componenta a unei piese de prelucrat cu metal de umplutura astfel incat sa se imbine cu suprafata unei componente suprapuse expusa prin orificiu (orificiul poate fi circular sau oval).

Exit mobile version