Ecografia mamara a fost in trecut o tehnica cu o performanta ridicata pentru a diferentia intre leziunile chistice si cele solide. Astazi este capabil sa depaseasca aceste limitari, asa ca a devenit o tehnica esentiala in managementul diagnosticului.
Aceasta evolutie a dus la o inalta tehnologie a echipamentelor cu ultrasunete. Mai intai cu Doppler, cu armonici si, mai recent, cu utilizarea contrastului intravenos si a elastografiei.
Aceasta este o tehnica de masurare a caracteristicilor elastice ale tesuturilor folosind echipamente conventionale cu ultrasunete. Se bazeaza pe determinarea duritatii leziunilor pentru a evalua natura acestora. Cu cat este mai mica duritatea unei leziuni, cu atat este mai mare probabilitatea ca aceasta sa fie o leziune benigna, in timp ce cu cat duritatea este mai mare, cu atat este mai probabil sa ne confruntam cu o leziune suspectata de malignitate.
Elastografia, impreuna cu ecografia conventionala a sanilor, creste precizia diagnosticului, obtinand astfel un studiu mai complet si mai fiabil.
In trecut, utilitatea ecografiei mamare a fost limitata in principal la diferentierea intre leziunile chistice si cele solide. Cu toate acestea, evolutiile tehnologice ale echipamentelor cu ultrasunete – incepand cu imagistica Doppler si continuand cu imagistica armonica si, mai recent, imagistica si elastografia imbunatatite cu contrast intravenos – au facut din ultrasonografie un instrument esential in activitatea de diagnosticare si gestionare a leziunilor mamare.
Elastografia este o tehnica de masurare a rigiditatii tesuturilor folosind scanere conventionale cu ultrasunete. Cu cat o leziune este mai putin rigida, cu atat este mai mare probabilitatea ca aceasta sa fie benigna; si invers, cu cat o leziune este mai rigida, cu atat este mai mare probabilitatea ca aceasta sa fie maligna.
Utilizarea elastografiei impreuna cu ecografia conventionala a sanilor creste precizia diagnosticului examinarii si permite o examinare mai amanuntita si mai fiabila. Vezi totul despre elastografie Cluj 2022.
La ce sa te astepti atunci cand faci acest test.
Elastografia este un tip de imagistica medicala care cartografiaza rigiditatea si elasticitatea (elasticitatea, flexibilitatea) tesuturilor moi. Aceste informatii spun medicilor multe despre sanatatea tesuturilor si pot ajuta la diagnosticarea cancerului de san.
Elastografia combina cea mai recenta tehnologie de imagistica cu ultrasunete cu cea mai veche forma de detectare a cancerului de san: atingerea.
Scopul testului
In 1980, aproximativ patru din cinci femei cu cancer de san au gasit nodul pe cont propriu printr-o autoexaminare. Desi aceasta practica este inca importanta, majoritatea cancerelor de san actuale sunt descoperite prin mamografii, ecografii sau RMN -uri (imagistica prin rezonanta magnetica).
Aceste teste sunt bune pentru detectarea maselor, dar ele arata benigne (necanceroase), precum si maligne (canceroase). Noduli. Singura modalitate acceptata de a afla sigur daca este canceroasa este de a face o biopsie mamara. Aproximativ 80 la suta din biopsiile mamare sunt negative pentru cancer, ceea ce inseamna ca au fost facute doar pentru a exclude un diagnostic de cancer de san.
Chirurgia legata de biopsie este costisitoare si implica propriile riscuri. Deci, timp de multi ani, comunitatea medicala a lucrat pentru a gasi un test de diagnostic non-invaziv care poate detecta zonele suspecte si poate determina daca acestea sunt canceroase sau nu.