Vata minerala este foarte frecvent utilizata ca material izolant datorita proprietatilor utile de care dispune. Este destul de ieftina si usor de manevrat. In acest articol, puteti descoperi mai multe despre caracteristicile, tipurile si avantajele pe care vi le poate oferi vata minerala.
Pentru ce se foloseste vata minerala?
Lana minerala este un produs utilizabil pe scara larga care este utilizat pentru:
- Pereti izolatori (constructia cadrului de lemn);
- Izolarea peretilor cavitatii si a peretilor exteriori;
- Izolatia termica si acustica a peretilor despartitori si a pardoselilor;
- Izolarea podelelor mansardelor;
- Izolarea acoperisurilor inclinate si a acoperisurilor plate;
- Cateva aplicatii industriale (izolarea masinilor, climatizator etc.).
Avantajele vatei minerale
Izolare termica buna
Deoarece vata minerala poate retine mult aer datorita structurii sale deschise de fibre, este un izolator excelent. Valoarea lambda a acestui tip de izolatie este de la 0,03 W / mK pana la 0,04 W / mK. Atat vata de sticla, cat si vata de stanca nu sunt predispuse la imbatranirea termica. Aceasta inseamna ca produsul isi va pastra aceeasi capacitate de izolare pe toata durata de viata a cladirii.
In plus, izolatia din vata minerala nu se micsoreaza si nu se extinde. De aceea, imbinarile dintre material raman inchise pe cat posibil si podurile termice sunt reduse la minimum.
Securitatea la incendiu
Izolatia din vata minerala este rezistenta la foc si nu produce caldura. Din aceasta cauza, este foarte potrivita pentru mediile care solicita mare siguranta la incendiu. Prin urmare, vata minerala este de foarte multe ori folosita in usi ignifuge, pereti despartitori, tavane, imbracaminte de protectie si alte produse ignifuge.
In prezent, companiile de asigurari necesita un grad ridicat de siguranta la incendiu intr-o cladire. Mai mult decat atat, utilizarea izolarilor ignifuge este chiar obligatorie uneori. In ceea ce priveste siguranta impotriva incendiilor, izolatia din vata minerala este clasificata in Euro Clasa A. Are cel mai bun punctaj dintre toate materialele de izolare.
Proprietati de izolare fonica
Din cauza structurii si a compozitiei speciale a materialului, izolatia din vata minerala ofera o foarte buna protectie impotriva poluarii fonice. Exista placi acustice speciale pentru plafon, perete si podea, care absorb undele sonore. Referitor la aplicatiile pentru consumatori, se foloseste adesea si prelucreaza paturi de vata de piatra in pereti, podele sau tavane.
Ganditi-va, de exemplu, la etajele mansardelor sau la peretii despartitori. In cazul peretilor falsi sau a peretilor despartitori, o combinatie de placi de gips-carton si vata minera, reprezinta de cele mai multe ori o strategie buna pentru a absorbi undele sonore. Este important sa separati cadrele acustic cat mai mult posibil, pentru a evita puntile de contact intre placi.
Rezistenta la apa
O alta proprietate racoroasa pe care o are vata minerala este aceea nu absoarbe apa, ramanand intacta chiar si atunci cand este uda. Acest lucru inseamna ca, daca peretele sau acoperisul dvs. se scurge, vata va fi la fel de buna ca si dupa ce se usuca. Fibra de sticla sau celuloza, pe de alta parte, se scurg, se aglomereaza sau se comprima cand se umezesc.
Si uneori, singura modalitate de a-si restabili valoarea izolatoare este de a rupe acoperisul sau peretele si de a inlocui vata respectiva. In momentul in care vine vorba de rezistenta la apa, numai izolatia din spuma bate vata minerala.
Blocarea sunetului
Daca ati instalat vreodata seturi de fibra de sticla pe tavane, stiti ca acestea vor cadea daca nu adaugati suport. Nu-i asa, cu batele din vata minerala. Impingeti-le in loc si plecati. Bateriile din vata minerala sunt mai dense decat alte tipuri de izolatie din vata de piatra, ceea ce le face mai bune la izolarea fonica a peretilor interiori, a podelelor si a tavanelor. Instalati batele intre camere sau in spatiile de joaca dintre etaje pentru a reduce transmisia sunetului.
Dezavantajele vatei minerale
Iritare: materialul poate fi iritant in caz de contact (mancarime) si inhalare. Prin urmare, este recomandat sa purtati manusi de lucru si o masca de praf in timpul asamblarii.
Depozitare termica mai mica: vata minerala are o capacitate de stocare a caldurii mai mica decat materialele de izolare naturala, cum ar fi lana de oaie, vata de lemn sau fulgii de celuloza. Deci, casa se va incalzi mai repede in timpul verii, deoarece materialul nu poate pastra caldura atat de mult.
In mare parte acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste atat avantajele vatei minerale, cat si dezavantajele acesteia. In cazul in care intentionati sa achizitionati vata minerala pentru a va izola locuinta, mai intai de toate trebuie sa solicitati ajutorul unui specialist, care sa va calzuleze necesarul de vata minerala pentru izolarea locuintei.
Urmatorul pas pe care il aveti de facut, este acela de a va indrepta atentia spre E-izolatii, de unde puteti comanda toata vata minerala de care aveti nevoie pentru izolarea locuintei. Alegand aceasta solutie, va veti bucura de toate beneficiile vatei minerale.