Cand invata copiii scrisul si cititul?

by Anisoara Miron
Cand invata copiii scrisul si cititul?

Invatarea scrisului si a sunetelor asociate cu fiecare litera incepe la gradinita. Cu ajutorul unor mici jocuri sau exercitii, el va descoperi pas cu pas cele 26 de litere ale alfabetului. In cele din urma, va fi capabil sa recunoasca cuvintele „mami”, „tati” sau prenumele sau atunci cand le vede scrise. El va putea chiar sa scrie unele dintre ele!

  • El va incepe sa invete numerele si sa numere

De asemenea, cei mici vor recunoaste si identifica numerele, adesea de la 1 la 10, uneori mai multe. Aceasta va fi prima lor lectie de matematica! Incetul cu incetul, ei vor putea sa recite numerele in ordine, asociindu-le cu cantitatile de obiecte. Uneori vom initia chiar si adunari simple, cum ar fi 1+1 sau 2+2, etc.

  • Isi va dezvolta abilitatile motorii

In general, avand in vedere nevoia mare de miscare a copiilor, in fiecare zi sunt organizate activitati fizice: jocuri si cursuri de sport, dans, acrosport etc. Posibilitatile sunt variate. Daca copilul vostru era deja activ inainte de scoala, aici va fi invatat sa se deplaseze in mod ordonat, urmand instructiuni simple, ceea ce il va face mai precis in miscari si gesturi.

  • El va invata sa taie, sa deseneze, sa lipeasca

Adesea, inainte de a intra la scoala, copiii sunt deja obisnuiti sa deseneze si sa foloseasca foarfecele. Dar la gradinita, ei isi vor imbunatati coordonarea mana-ochi, ceea ce le va face gesturile mai precise. Nu mai exista mazgalituri, desenele copilului dvs. vor capata un aspect diferit. Cand vine vorba de colorare, acestea vor reusi treptat sa nu se mai revarsa. Sa nu uitam ca vor folosi in mod regulat pixuri, pensule si lipici.

  • El va descoperi viata in grup

Gradinita este, de asemenea, un loc de descoperire sociala si emotionala, dincolo de abilitatile pur academice. Dupa ce a parasit coconul familial in care era fie unicul copil, fie intr-o grupa mica daca apartine unui frate sau sora, micutul vostru va trebui sa evolueze intr-o clasa de aproximativ cincisprezece sau douazeci de elevi, sau chiar mult mai multi atunci cand este amestecat cu alte clase in curtea de joaca. El va invata sa traiasca in armonie cu ceilalti, sa isi asume responsabilitati, sa se afirme sau, dimpotriva, sa stie sa se dea la o parte. Aceasta este o etapa cruciala in socializarea sa.

  • Isi va dezvolta limbajul si va interactiona cu ceilalti

Aceasta socializare cu semenii sai il va incuraja sa se exprime mai bine. Intr-adevar, acasa, daca are dificultati in a se face auzit, veti incerca prin toate mijloacele sa il intelegeti. La gradinita, ceilalti elevi nu vor astepta mult timp daca nu se exprima corect. Prin urmare, copilul vostru va face in mod inevitabil progrese in ceea ce priveste elocventa si modul de a vorbi. De asemenea, va descoperi cuvinte noi in fiecare zi, deoarece va avea de-a face cu multe persoane diferite, fiecare cu propriul vocabular. Poti sa il integrezi pe cel mic inyt-un colectiv placut, completand chiar azi un formular pe www.gradinitaequilibrum.ro.

Importanta educatiei timpurii STEM

Trebuie sa recunoastem cu totii ca traim intr-o era a descoperirilor stiintifice constante si a schimbarilor tehnologice, care ne afecteaza direct vietile si necesita contributia noastra ca cetateni. Si trebuie sa recunoastem ca, pe masura ce economia noastra depinde din ce in ce mai mult de aceste noi progrese revolutionare, multe noi locuri de munca vor fi create in domeniile STEM. Daca vrem sa ramanem competitivi ca natiune, atunci trebuie sa construim un cetatean cu cunostinte stiintifice si o banca de angajati cu inalta calificare, cu cunostinte STEM.

Studentii de la educatie la discipline STEM le ofera cunostintele si abilitatile de care au nevoie pentru a reusi in lumea noastra digitala care se schimba pe zi ce trece. Elevii invata abilitati pe care le vor folosi pentru a ocupa locuri de munca care nici macar nu exista inca.

Importanta educatiei universitare este uneori pusa sub semnul intrebarii din mai multe motive. Potrivit CNBC, mai mult de unul din cinci absolventi de facultate lucreaza in locuri de munca care nu necesita o diploma. Statisticile de genul acesta ii fac pe oameni sa se intrebe daca merita sa-si petreaca ani din viata indatorandu-se doar pentru a obtine un loc de munca pe care l-ar fi putut obtine fara diploma.

Desi exista, desigur, cazuri in care oamenii nu isi folosesc diploma de facultate, cercetarea tot sugereaza ca, in general, obtinerea unei diplome de facultate este benefica. O lucrare intitulata „Oare beneficiile colegiului depasesc costurile?” a dezvaluit ca beneficiile depasesc, de fapt, costurile. Autorii lucrarii academice au gasit urmatoarele:

„O analiza a rentabilitatii economice a facultatii incepand cu anii 1970 demonstreaza ca beneficiile atat ale unei diplome de licenta, cat si ale unei diplome de asociat inca tind sa depaseasca costurile, ambele diplome obtinand un randament de aproximativ 15% in ultimul deceniu. Rentabilitatea a ramas ridicata, in ciuda cresterii scolarizarii si a scaderii castigurilor, deoarece salariile celor fara diploma de facultate au scazut si ele, mentinand prima salariala la facultate aproape de un nivel record, reducand in acelasi timp costul  pentru a merge la scoala.”

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.