Cand au ajuns oamenii moderni pe pamanturile pe care acum le numim Europa? Cand au i-au inlocuit acei oameni din epoca de piatra timpurie pe neanderthalieni ca hominine dominante ale regiunii? Raspunsurile la aceste intrebari cu privire la migratia oamenilor in Europa ar trebui sa fie la fel de simple precum gasirea si datarea oaselor lor, nu?
Ei bine, de acolo lucrurile se complica, deoarece intr-adevar, inregistrarea fosilelor Homo sapiens din primele zile ale speciilor noastre din Europa nu este cea mai buna si cea mai timpurie data pentru aparitia oamenilor moderni, deoarece Europa s-a bazat pe metodele indirecte de datare. Pana acum.
Doua lucrari publicate in revista Nature astazi se cufundă in povestea oamenilor moderni care sosesc pe taramurile pe care acum le numim Europa si a modurilor in care ar putea sa interactioneze cu neandertalienii care traiesc deja acolo. Cercetatorii exploreaza semnificatia fosilelor de hominid si artefactelor care au fost descoperite in Pestera Bacho Kiro din Bulgaria.
Descoperirile lor sugereaza ca ramasitele pe care le-au gasit sunt dintre cele mai vechi exemple de paleolitic superior (Epoca de piatra timpurie) Homo sapiens din regiune.
Fotografie care ilustreaza sapaturile din Pestera Bacho Kiro din 2019. Vedere asupra nisei 1 (stanga) si a sectorului principal (dreapta), spre sud in pestera. Podeaua din beton din centru acopera zona de excavare din anii ’70. (Fewlass et al. 2020) Acest site a oferit primele date directe ale existentei oamenilor moderni din Europa.
Sapaturi la Pestera Bacho Kiro
Pestera Bacho Kiro se afla la 5 km (3,12 mile) la vest de Dryanovo, in Bulgaria. Este situata pe versantul nordic al lantului montan Balcanic. Primele sapaturi la pestera Bacho Kiro au fost in 1938 si 1971-1975. Cercetatorii au decis insa ca este timpul sa deschidă situl si sa-l excaveze din nou in perioada 2015-2019, pentru a obtine date mai exacte cu privire la ocupatia umana si creatorii uneltelor din piatra.
Sapaturile lor au scos la iveala ramasite fosile umane, inclusiv oase si dinti. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, cateva instrumente din piatra pe care le-au clasificat drept Tehnologia Paleolitica Initiala superioara (IUP). Acestia descriu aceasta tehnologie a uneltelor ca fiind „caracterizata de lame si tipuri de scule tipice paleoliticului superior, dar cu unele forme Levallois si platforme fatetate care amintesc de Paleoliticul Mijlociu precedent si epoca de piatra mijlocie africana”.
Artefacte litice gasite in pestera Bacho Kiro. (Hublin si colab. 2020)
Ramasitele de animale gasite in pestera Bacho Kiro sunt in primul rand din familii de bizoni, caprioare, capre si cai, dar includ si unele carnivore, cum ar fi ursii de pesteri. De asemenea, au descoperit la fata locului o serie de artefacte care au fost modificate si, eventual, folosite ca ornamente, cum ar fi pandantivele din dinti de urs. Mai multe dintre aceste artefacte modificate au urme de ocru rosu inca pe ele.
O selectie de exemplare osoase datate din radiocarbon din Pestera Bacho Kiro cu modificari ale suprafetei. (Fewlass et al. 2020)
Lucrul interesant despre pandantivele din dinti de urs este ca acestea sunt similare cu obiectele gasite in locurile cunoscute de Neanderthal dintr-o perioada mai tarzie. Aceasta este o dovada a interactiunii culturale dintre paleoliticul superior uman in Europa si neanderthalienii care imparteau regiunea. Dupa cum explica cercetatorii:
„Pandantivele IUP din pestera Bacho Kiro sunt in special similare cu artefactele produse de neanderthalienii timpurii ai Straturilor care conțin Chatelperronian de la Grotte du Renne (Franta). Oricare ar fi fost complexitatea cognitiva a ultimilor neandertalieni, epoca anterioara a materialului Pesterii Bacho Kiro sustine ideea ca aceste noutati comportamentale specifice observate in declinul populatiilor de neandertalieni au rezultat din contactele cu migrantii H. sapiens.”
Oamenii paleolitici superiori din pestera Bacho Kiro au confectionat instrumente din oase si ornamente personale, cum ar fi pandantivele si un sirag de margele. (Hublin si colab. 2020)
Cunostinte fragmentare despre sosirea oamenilor moderni in Europa
Una dintre cele doua lucrari aparute astazi in revista Nature explica faptul ca, inainte de acest studiu, primele exemple de oameni moderni din vestul Europei proveneau din exemplare fragmentate la Kent’s Cavern, Marea Britanie (44.200-41.500 ani BP), si Cavallo, Italia (45.000-43.000 ani BP). Aceste date au sens, dar s-ar putea sa nu fie 100% exacte, intrucat, dupa cum scriu autorii studiului curent „aceste date se bazeaza pe contextele arheologice ale specimenelor, mai degraba decat pe datarea directa si, in ambele cazuri, este dezbatuta originea stratigrafica exacta a fosilelor.”
Acestia explica faptul ca aceasta metoda indirecta de datare inseamna ca o mare parte din povestea oamenilor care s-au extins in Europa „se bazeaza pe ipoteze referitoare la creatorii diferitelor ansambluri de artefacte tranzitorii la aparitia paleoliticului superior.”
Care este semnificatia descoperirilor din Pestera Bacho Kiro?
Dependenta de metodele indirecte de datare reprezinta motivul pentru care expertii dezbat datele despre tranzitia Paleoliticului Mijlociu si Superior. Acesta este motivul pentru care descoperirea si analiza fosilelor umane din pestera Bacho Kiro ofera informatii de datare mult necesare pentru a ajuta la clarificarea partiala a confuziei.
Helen Fewlass, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionara, Leipzig, Germania, si colegii ei au efectuat datari cu radiocarbon pe dinti si oase umane la fata locului pentru a obtine o cronologie mai exacta a ocupatiei umane a pesterii. In lucrarea lor, acestia declara ca testarea prin radiocarburi a resturilor datează intre 46.940 si 43.650 de ani. Analiza ADN-ului antic din oase ofera date similare – de la 44.830 pana la 42.616 ani. Acest lucru ofera o mare descoperire in ceea ce priveste oamenii paleolitici superiori, dupa cum explica cercetatorii, „dupa cunostintele noastre, aceste oase reprezinta cele mai vechi hominine ale paleoliticului superior european recuperate pana in prezent”.
Ramasite hominide gasite la locul pesterii. (Hublin si colab. 2020)
Lucrarea lui Jean-Jacques Hublin, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionara, in calitate de investigator principal, a explorat imaginea mai mare a descoperirilor lor pentru migratia oamenilor moderni in Europa.
Instrumentele de piatra din acest sit sugereaza in special cercetatorilor ca situl pesterii Bacho Kiro demonstrează „un val de oameni care precede raspandirea primelor tehnocomplexuri ale paletei paleolitice superioare – cum ar fi industria Ahmariana timpurie din Levant, Industria Kozarnikan timpurie din estul Balcanilor si industria protoaurignaciana din vestul si centrul Europei – de cateva milenii.”
Desi este frumos sa avem unele date directe privind datarea resturilor umane ale paleoliticului superior si sa vedem cand au fost cu adevarat in Europa, aceste studii au oferit, de asemenea, un sprijin general al ideii ca exista mai mult de un val de Homo sapiens in Europa si ca au interactionat cu neandertalienii care ajunsesera pe acele meleaguri inaintea lor.