Cum se trateaza corect escarele de decubit

by Bogdan Ene

Escarele de decubit, denumite si leziuni de presiune, ulcere de presiune sau, pur si simplu, escare, apar atunci cand presiunea prelungita asupra pielii duce la scaderea fluxului de sange in zona. Acest tip de leziune reprezinta o problema comuna in randul varstnicilor, pacientilor imobilizati la pat si celor care folosesc in mod obisnuit scaunul cu rotile.

Desi ulcerele de presiune pot aparea oriunde pe corp, ele se dezvolta de obicei in partile mai osoase, cum ar fi omoplatii, coccisul, coatele, calcaiele, gleznele si partea din spate a capului. Pentru unii, escarele pot fi inconfortabile, afectand calitatea vietii, iar pentru altii pot fi mai periculoase, fiind o adevarata amenintare pentru viata. Din fericire, majoritatea escarelor de decubit pot fi prevenite si chiar tratate.

​Cum pot fi tratate escarele de decubit?

De obicei, un plan de tratament al escarelor de decubit se desfasoara pe mai multe directii, implicand scaderea presiunii pe zonele ranite, curatarea completa a ranii, gestionarea durerii, prevenirea infectiilor si asigurarea unei diete cat mai hranitoare.

Reducerea presiunii

Deoarece ulcerele de presiune se dezvolta in urma aplicarii unei presiuni prelungite, minimizarea acestui lucru va putea preveni aparitia leziunilor sau agravarea celor deja existente. Acest lucru poate fi realizat prin repozitionarea regulata si utilizarea de saltele antiescare, saltele ce ofera suprafete de sprijin mai bune.

Ingrijirea ranilor

In timp ce ulcerele de presiune aflate in stadii mai grave trebuie curatate si tratate de un medic specialist, exista cateva lucruri pe care le poti face acasa pentru a ingriji ranile care se afla in stadiu incipient. Acestea fiind spuse, este totusi recomandat sa cauti indrumari profesionale cu privire la metodele adecvate de ingrijire.

Presiunea in exces poate determina ulcerul sa rupa pielea, asadar primul pas in tratarea unei astfel de rani este atenuarea presiunii si a frecarii. Folosirea unei paturi sau a unei perne speciale poate fi de ajutor daca stai intins. Desigur, o saltea antiescare, fiind special conceputa pentru pacientii cu escare, poate fi si ea extrem de utila. Incearca totodata sa mentii locul ranii curat si uscat.

Spalarea delicata a zonei cu un sapun usor si cu apa calduta este suficienta pentru a ameliora o escara in stadiul 1, in timp ce o solutie salina poate fi folosita pentru ranile din stadiul 2. Evita utilizarea peroxidului de hidrogen si a sapunurilor cu iod, deoarece acestea ar putea deteriora si mai mult pielea.

Daca escara este in stadiu mai grav si a provocat o rana deschisa, este imperativ sa apelezi la ajutorul unui medic specialist. In acest caz, va fi necesara debridarea ranii, acest lucru constand in indepartarea tesutului mort.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.