Afectiunile sau problemele medicale la nivelul sistemului nervos periferic sunt intalnite in cazul unui numar mare de pacienti. Astfel de afectiuni pot impacta semnificativ controlul musculaturii. Diagnosticarea precisa in cazul acestor afectiuni este foarte importanta pentru a putea stabili un tratament care sa diminueze aceste consecinte negative in viata pacientului.
In afectiunile la nivelul sistemului nervos periferic, procedura de electromiografie (EMG) este eficienta pentru a evalua sanatatea muschilor si a celulelor nervoase care controleaza muschii. Rolul pe care celulele nervoase il indeplinesc este de a transmite semnale electrice pentru contractarea muschilor.
Utilizarea electromiografiei in examinarea medicala
Electromiografia transforma semnalele nervoase ajunse la musculatura in rezultate de tip grafice sau valori numerice. Ulterior, medicii specializati vor obtine informatii despre modul in care functioneaza sistemul nervos si muscular.
Procedura electromiografiei vizeaza stabilirea unui diagnostic exact pentru numeroasele afectiuni care pot sa apara la nivelul nervilor si al muschilor. Printre acestea regasim inclusiv distrofia musculara. Aceasta este caracterizata de manifestarea unei slabiciuni musculare progresive si care poate fi resimtita de catre pacient in diverse zone ale corpului.
Scleroza laterala amiotrofica (SLA) este o alta afectiune neurodegenerativa care impacteaza foarte grav viata pacientilor prin faptul ca se face resimtita la nivelul neuronilor motorii. In consecinta, avansarea bolii inseamna probleme grave in privinta sistemului motor. O alta afectiune neurodegenerativa in care electromiografia poate fi utila este polineuropatia, aceasta producand diverse simptome pentru pacienti in zona nervilor periferici.
Lista afectiunilor care perturba comunicarea nervilor cu sistemul muscular continua cu miastenia gravis, aceasta boala autoimuna. Sindromul de tunel carpian se adauga la aceste afectiuni si se manifesta prin amorteli si dureri in mana si brat, acestea fiind provocate de compresia nervului median. Procedura de electromiografie (EMG) este de mare ajutor in stabilirea unui diagnostic precis sau confirmarea diagnosticului obtinut in prima evaluare medicala.
Etapele in procedura de electromiografie (EMG)
Procedura de EMG implica doua componente principale: evaluarea de conducere nervoasa si electromiografia propriu-zisa.
Evaluarea de conducere nervoasa inseamna folosirea electrozilor de suprafata pozitionati la nivelul pielii pe un traseu stabilit de catre medicul specialist. Obiectivul acestei proceduri este de a masura viteza si forta semnalelor nervoase in functie de impulsurile electrice emise de electrozi. Aceste implusuri contribuie la stimularea nervilor si la obtinerea unui raspuns la nivel muscular in urma acestor impusluri electrice de mici intensitati.
A doua componenta este electromiografia propriu-zisa si presupune introducerea unui ac subtire in muschi. Rolul acestor ace este de a inregistra activitatea electrica in zona musculara investigata. Acul introdus in zona musculara analizata va actiona asemenea unui electrod si va inregistra semnalele electrice rezultate la nivelul muscular in timpul contractiei si relaxarii.
Trebuie spus ca procedura de electromiografie (EMG) nu are riscuri majore si tot ceea ce poate resimti pacientul este un disconfort minor. Alte eventualele efecte secundare minore despre care pacientul care urmeaza sa efectueze procedura de electromiografie (EMG) este durerea usoara si temporara la introducerea acului electrod, sangerari minore, vanatai sau foarte de rar, usoare infectii.