Cum functioneaza un filtru de apa?

by Anisoara Miron
Cum functioneaza un filtru de apa?

In functie de modul de folosire sau de ceea ce incerci sa elimini (bacterii, minerale, solide etc.), exista 5 tipuri de filtre de apa. Fiecare abordeaza o problema diferita a apei si multe filtre folosesc de fapt o combinatie a acestor metode pentru a obtine niveluri diferite de filtrare. In continuare vom vedea cum functioneaza un filtru de apa.

Cum functioneaza filtrele de apa?

Apa este una dintre cele mai importante substante de pe planeta. Acopera 71% din suprafata Pamantului, iar corpul uman este format din pana la 75% apa.

Apa este vitala pentru o serie de activitati, inclusiv agricultura, stiinta, medicina, transportul, incalzirea, recreerea si prelucrarea alimentelor, precum spalarea, si poate cel mai important dintre toate: bautul.

Pentru majoritatea oamenilor, apa potabila provine dintr-o sursa municipala care, teoretic, este sigura de baut, dar are adesea gusturi si mirosuri neplacute, de la substante chimice, precum clorul, care sunt folosite pentru a o dezinfecta si a o mentine fara germeni si bacterii.

In functie de zona in care locuiesti, este posibil sa descoperi, de asemenea, ca apa de la retea provoaca formarea depunerilor de calcar care pot bloca conductele si pot deteriora aparatele. Probleme precum gustul/mirosul clorului si formarea de calcar sunt doar doua dintre numeroasele probleme care pot fi rezolvate prin filtrarea apei.

Un filtru de apa este un dispozitiv care elimina impuritatile din apa prin reducerea contaminarii printr-o bariera fizica fina, un proces chimic sau un proces biologic. Dar cum functioneaza un filtru de apa?

Tipuri de filtre

Iti prezentam mai jos cele mai comune 2 tipuri de filtre apa si iti explicam cum functioneaza acestea. Cele mai comune filtre de apa de uz casnic contin carbune activ granular, care reduc gustul si mirosurile nedorite.

  • Filtru mecanic de apa

Ideea de baza a filtrarii mecanice este de a indeparta fizic sedimentele, murdaria sau orice particule din apa, folosind o bariera fizica.

Un filtru mecanic poate fi orice, de la o plasa de baza pentru filtrarea resturilor mari pana la un filtru ceramic care are o structura de pori extrem de complexa pentru filtrarea ultrafina a organismelor patogene.

Un filtru care foloseste filtrare mecanica va primi de obicei un rating de microni care indica cat de eficient este filtrul in ceea ce priveste dimensiunea particulelor pe care este capabil sa le retina. Cele mai comune clasificari includ:

5 microni – elimina majoritatea particulelor vizibile cu ochiul liber.

1 micron – indeparteaza particulele care sunt prea mici pentru a fi vazute fara microscop.

0,5 microni – indeparteaza chisturile (giardia si criptosporidium).

  • Osmoza inversa

Osmoza inversa este procesul de indepartare a solidelor anorganice dizolvate (cum ar fi ionii de magneziu si calciu) din apa, prin fortarea acesteia printr-o membrana semi-permeabila sub presiune, astfel incat apa sa treaca, dar majoritatea contaminantilor sa ramana in urma.

Aceste filtre de osmoza inversa sunt o modalitate foarte eficienta de purificare a apei si sunt de obicei combinate cu o serie de alte filtre, cum ar fi un filtru mecanic (sediment) si un filtru de absorbtie (carbune activ), pentru a returna apa cu putini contaminanti ramasi.

Deci, pentru a concluziona, dozatoarele de apa pentru afaceri si locuinte sunt compacte, usor de instalat si ajuta la reducerea deseurilor generate de utilizarea sticlelor PET, indiferent de tipul de filtru pe care il alegi.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.