Placa grafica, cunoscuta si sub numele de GPU pentru unitatea de procesare grafica, este o componenta esentiala a unui computer. Dupa cum sugereaza si numele, converteste datele digitale in forma grafica pentru a afisa imagini pe ecranul unui computer.
Placa grafica originala este potrivita numai pentru uz de birou, cum ar fi procesarea de text. Pe de alta parte, nu este intotdeauna probabil sa reziste pentru jocuri sau pentru editare video.
Ca orice parte importanta a unui PC, placa grafica are o durata de viata limitata. La sfarsitul duratei de viata utila, poate oferi performante slabe si latenta ridicata, provocand blocarea completa a computerului.
Ce este placa grafica?
Principiul este simplu: placa grafica este afisajul computerului tau. Citeste textul si graficele difuzate de programele voastre si le transmite pe ecran. Rezultatul unei probleme cu placa grafica va fi afisat, prin urmare, mereu pe acesta din urma uneori, disocierea celor doua este dificila!
Ecranul tau palpaie, un videoclip refuza sa fie afisat? Pete, patrate verzi, linii intermitente sau zone negre sunt interpuse in vizualizarea 3D? In orice caz, a placii grafice sau a ecranului, una dintre cele doua componente are defectiuni. Nota: un pixel mort, pe de alta parte, este doar o problema de ecran.
Identificati o problema cu placa grafica
In primul rand, trebuie sa excludeti ecranul din ecuatie. Exista o singura modalitate de a face acest lucru: izolarea afisajului de cele doua elemente. Depinde de tine sa alegi pe care desi este mult mai usor sa conectezi un al doilea ecran decat sa schimbi o placa grafica! Imprumutati un monitor, daca aveti doar unul, si conectati-l la computer.
Metoda functioneaza cu majoritatea laptopurilor, daca aveti conexiunile potrivite. Problemele de afisare persista? Daca da, defectiunea vine de fapt de la placa grafica; daca nu, de pe ecran!
Daca va considerati suficient de capabil puteti incerca sa remediati de unul singur problema, dar daca nu, puteti apela cu incredere la un service de reparatii calculatoare all in one care va va rezolva problema in cel mai scurt timp cu putinta.
Depanati o problema a placii grafice
Ca de multe ori, inainte de a porni in manevre majore, gandeste-te la o actualizare. O simpla problema a driverului de pe placa grafica poate interfera intr-adevar cu functionarea acesteia. In Windows, deschideti meniul „Start”. Faceti clic pe „Computer”, apoi pe „Proprietati”, apoi pe „Sistem”. In fila „Hardware”, alegeti „Manager dispozitive”.
In sectiunea „Placa grafica”, faceti dublu clic pe numele vostru in sectiunea cu Afisarea filei „Driver” va va oferi versiunea sa. Verificati pe site-ul producatorului daca este cel mai recent sau descarcati cel mai recent. De asemenea, verificati compatibilitatea acestuia cu versiunea sistemului vostru de operare.
Schimbati placa grafica?
Cand afisajul va permite sa coborati, ecranul este oprit si driverul este actualizat, exista putine optiuni in afara de schimbarea placii grafice. Fii sigur, schimbarea unei componente este doar o formalitate cu un strop de minutiozitate.
Cel mai complex pas va fi alegerea componentului potrivit, mai exact! Intrebati-va daca aveti nevoie de mai mult: mai multa putere, mai multa memorie? In rest, nimic nu te impiedica sa cumperi o placa grafica similara, dar noua, cu asigurarea unei compatibilitati fara probleme pentru computerul tau.
Alte informatii
Driverul pentru placa video (numit si Graphics Processing Unit (GPU)) este un software care permite sistemului de operare si aplicatiei software sa utilizeze hardware-ul grafic al computerului. Pentru a obtine cele mai bune performante din hardware, se recomanda ca driverele placii video (GPU) sa fie actualizate.
Pe sistemele de operare Microsoft Windows, majoritatea driverelor hardware pot fi instalate fie de pe site-ul Dell Drivers & Downloads, fie prin Windows Update. Cu toate acestea, driverele pentru placile video pentru hardware-ul grafic Intel, NVIDIA sau AMD pot fi disponibile pe site-ul web al producatorilor.
Actualizarea driverelor placii video de pe computer poate rezolva majoritatea problemelor legate de video sau grafica, cum ar fi palpairea, imaginea neclara sau neclara, performanta grafica scazuta in timpul jocurilor, videoclipurile agitate sau agitate in timpul jocurilor sau videoclipurilor etc.
Driverele de placi video disponibile pe site-ul Dell Drivers & Downloads sunt testate de inginerii Dell pentru a fi cele mai stabile versiuni, care adesea nu cauzeaza probleme video (grafice) pe computer.
Producatorii de placi video precum Intel, NVIDIA sau AMD lanseaza frecvent noi drivere pentru placi video care ofera adesea imbunatatiri de performanta, in special pentru jocuri.
Nota: instalarea driverelor pentru placi video de pe site-ul producatorului poate creste performanta si poate rezolva problemele recente. Daca computerul are un comportament neasteptat, se recomanda sa descarcati si sa instalati driverele placii video de pe site-ul web al producatorului.
Daca vedeti atat placa video Intel, cat si placa video (GPU) NVIDIA in Windows Device Manager, laptopul Dell foloseste tehnologia Optimus de la NVIDIA pentru a comuta inteligent intre NVIDIA sau placa video (GPU) Intel pentru o performanta grafica mai buna sau o viata mai buna a bateriei.