Sarcini și responsabilități personal curățenie:
Curățătorii îndeplinesc o gamă largă de sarcini pentru a menține o afacere ordonată. De asemenea, aceștia sunt responsabili de efectuarea inspecțiilor de rutină pentru a se asigura că spațiile precum toaletele sunt sanitare. Lucrătorii în domeniu sunt responsabili pentru:
- Sarcini de curățare, cum ar fi praful, ștergerea, măturarea, ceruirea podelelor și aspirarea
- Reumplerea consumabilelor, precum hârtie igienică și prosoape de hârtie
- Curățarea deversărilor, a sticlei sparte și a altor dezordine cât mai repede posibil
- Coordonarea sarcinilor cu alți agenți de curățare
- Efectuarea de activități de întreținere legate de curățare, cum ar fi asigurarea băilor sanitare
- Comandarea de noi produse de curățare, după cum este necesar.
Ce face efectiv personalul care se ocupă cu curățenia?
Un lucrător în curățenie stochează și întreține materialele de curățat, supraveghează lucrările de curățare mici pe tot parcursul zilei, cum ar fi praful și golirea coșurilor de gunoi. De asemenea, efectuează o curățare mai extinsă la orele stabilite.
Li se pot atribui sarcini speciale, cum ar fi curățarea înainte sau după un proiect mare. Agenții de curățenie pot avea, de asemenea, unele sarcini care se suprapun cu serviciile de menaj sau de custodie, în funcție de industria din care fac parte.
Abilități și calificări
Un agent de curățenie bun are nevoie de anumite abilități și calificări. Abilitățile esențiale includ:
- Excelente abilități interpersonale și de comunicare
- Proactivitate și capacitatea de a lucra independent cu supravegherea minimă
- Cunoașterea standardelor de sănătate și siguranță și capacitatea de a manipula produsele chimice de curățare în siguranță
- Abilități excelente de gestionare a timpului, abilitatea de a efectua mai multe sarcini și de a menține programul în timp ce răspunde la incidente.
Cerințe de educație și formare ale personalului de curățenie
Curățătorilor li se cere de obicei să aibă o diplomă de liceu sau echivalent. Multe lucrări de curățenie sunt de bază.
Este de așteptat ca șefii de echipă să aibă niște studii universitare sau câțiva ani de experiență ca agent de curățenie. În funcție de rol, se poate cere și curățătorilor să urmeze o pregătire specializată.
Curățătorii industriali, de exemplu, trebuie să respecte standardele de siguranță chimică ale Administrării Sănătății și Sănătății în Muncă.
Pentru a deveni personal curățenie, puteți urma un curs autorizat care vă garantează angajarea rapidă. Cu un astfel de curs puteți accesa joburi în instituții mai cunoscute, care vor da bine în CV/ul vostru și nu numai. Experiența în instituții mai mari vă va fi mereu utilă pe viitor.
Cerințe de experiență
Experiența necesară depinde de rolul pe care îl îndepliniți. Pentru pozițiile de bază, experiența de la zero la trei ani este standard. Pentru funcții de nivel mediu și senior, sunt așteptați lucrători cu trei sau mai mulți ani de experiență. Industria este, de asemenea, un factor.
Experiența necesară pentru un produs de curățat la un hotel, de exemplu, poate diferi de cea a unui produs de curățare industrial. Poate fi necesară experiență cu anumite tipuri de echipamente, cum ar fi spălători cu mașină sau mașini de ceară.
Curatenia locuintei trebuie facuta si organizata in 3 procese diferite: zilnica, lunara si sezoniera iar daca se respecta acest ritm cu siguranta o sa aveti o casa curata.
In ceea ce priveste curatenia zilnica, printre activitatile care nu trebuie lasate de pe o zi pe alta se afla spalatul vaselor. Daca neglijam acest aspect, mancarea ramasa pe vase se altereaza si emana un miros neplacut. Un alt lucru ce trebuie facut zilnic este stersul prafului de pe supraferele utilizate zilnic: birou, masuta de cafea, stativ de pantofi, etc.
Podeaua este recomandat sa se curete zilnic, se murdareste cel mai des iar daca o neglijam nu facem decat sa plimbam praful si murdaria dintr-o camera in alta. Un alt lucru pe care trebuie sa il facem zilnic este igienizara baii, mai ales daca aveti copii. Totul depinde de numarul de persoana care folosesc baia respectiva.
Spalatul hainelor….daa, este acel lucru care nu se termina niciodata.Daca aveti copii este indicat sa spalati haine zilnic, daca nu, de doua sau tri ori pe saptamana este sufficien dar neaparat lenjeria de pat trebuie spalata si igienizata saptamanal.
Inca un lucru, aruncatul gunoiului imediat ce s-a umplut sacul. Resturile alimentare fermenteaza si este neplacut si ne recomandat sa tinem gunoi in casa.
La curatenia generala lunara intra curatatul lustrelor, a lampilor, tablourilor. Nu uitati sa stergeti plintele, aici se depune mult praf si daca nu stergeti plinta ori de cate ori spalati pe jos, macar o data la luna trebuie curatata.
Spalati geamurile si perdelele lunar, curatati si igienizati jucariile, biblioteca si ornamentele trebuie de asemenea curatate in detaliu.
Este indicat sa spalati mobila din toata casa, cu o laveta ce nu lasa scame si o solutie ce nu necesita clatire nu ar trebuii sa va ia mult timp. Curatati si dezinfectati clantele si manerele si toate suprafetele folosite de mai multe personae sau folosite des.
Pentru curatenia sezoniera este indicat sa spalati covoarele, sa trageti toata mobila de la loc, sa dezinfectati saltelele, deci sa va asigurati ca nici un coltisor din casa dumneavoastra nu ramane neigienizat.