Dupa cum bine stim cu totii, tehnologia a evoluat incredibil de mult in ultimul deceniu, iar lucrurile pe care noi le faceam in copilarie, acum par demult demodate.
Este firesc acest lucru in conditiile in care noi faceam educatie fizica si ne placea sa ne jucam in aer liber, iar acum copiilor le face placere sa se joace pe calcualtor. Ei isi antreneaza doar muschii degetelor, tastand la laptop sau unitatea desktop.
In trecut ne jucam afara, cei mici se joaca pe smartphone, iar aceasta este cu siguranta si vina parintilor care, in loc sa ii incurajeze pe cei mici sa petreaca timpul in aer liber, se multumesc ca acestia nu plang si nu fac galagie daca le ofera smartphone-ul.
In trecut, copiii isi petreceau timpul liber acasa desenand. Parintii le cumparau diferite creioane colorate si carioci, carti de colorat si caiete de desen sau blocuri de desen, astfel incat cei mici sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cat mai placut.
Acum insa, parintii repet, le ofera celor mici telefonul, fara a-i mai incuraja sa deseneze, asa cum o faceau parintii copiilor inainte de era smartphone-ului si a gadgeturilor de ultima generatie.
Sa procedeze oare bine acesti parinti? Sa fie aceasta cea mai buna solutie? Sa fie bine chiar si pentru cei mici? Cu siguranta raspunsul este NU.
De ce? In primul rand, cei mici isi suprasolicita vederea petrecandu-si timpul cu ochii atintiti pe ecranul telefonului, iar acest lucru poate avea efecte negative pe viitor. Apoi, parintii ar trebui sa tina cont de cat de important este desenul pentru cei mici, si ar trebui sa ii incurajeze sa deseneze in timpul liber.
In continuarea acestui articol aveti posibilitatea de a descoperi cateva dintre motivele datorita carora, este recomandat sa va incurajati copiii sa deseneze, si de ce ar fi indicat sa le cumparati creioane color 12 buc/set S, dar si carti de colorat sau caiete si blocuri de desen. Cititi asadar pana la final, si va promitem ca veti descoperi informatii deosebit de important.
Avantajele comunicarii
Desenul ne ajuta abilitatea comunicativa, deoarece ne permite sa exprimam diferit ceea ce simtim, ce vrem, care este imaginatia noastra pentru ceva etc. Prin desen suntem capabili sa demonstram sentimente, emotii si ganduri multiple.
Aceasta forma de comunicare este deosebit de relevanta pentru persoanele cu dizabilitati care au deficite de comunicare sau pentru persoanele timide care nu pot comunica intr-un mod fluent si natural.
Pentru cei mici desenul este deosebit de important pentru ca ii ajuta sa transmita ceea ce simt si ceea ce gandesc. De multe ori, le este jena sa spuna ca isi doresc anumite lucruri, insa deseneaza frecvent o jucarie sau ceva ce isi doresc. Prin acest lucru, practic ei comunica si va transmit ceea ce isi doresc.
Abilitati motrice
Folosirea diferitelor ustensile pentru desen, precum creioane, carbune sau pensule, ne ajuta sa ne dezvoltam motricitatea fina, in special la copii. Manipularea si apucarea cu mainile se potriveste perfect cu acest mijloc. Si abilitatile motorii fine sunt crescute la adulti.
Beneficii cerebrale
Creierul nostru participa activ la desen. Emisfera stanga a creierului nostru, responsabila de sarcinile logice, este prezenta, precum si emisfera dreapta, responsabila de creativitate si imaginatie. Deci, atunci cand desenam, lucram cu creierul nostru dezvoltandu-i capacitatea.
Acest lucru este evivent ca se aplica si la cei mici. In plus, cu cat deseneaza mai repede si isi pun mintea la contributie, cu atat cei mici isi dezvolta mai mult capacitatea. Deci, iata cateva motive intemeiate pana acum, pentru care este recomandat sa va incurajati copiii sa deseneze.
Beneficii pentru sanatatea mintala
Desenul este fara doar si poate, extrem de benefic in mod clar de sanatatea noastra mentala. Pe de o parte, desenul incurajeaza concentrarea si ne ajuta sa o dobandim, ca atunci cand desenam, ne putem concentra pe ceea ce vrem sa transmitem si nu pe alte lucruri. De asemenea, ne ajuta sa ne distragem atentia de la probleme dificile sau situatii dificile in timp ce facem ceva relaxant si ne imputernicim sa ne dezvoltam propriul ritm si sa cream opere de arta fara obstacole.
Desenul este util pentru copii pentru ca ii ajuta sa se concentreze, ii ajuta sa se relaxeze si sa creeze opere de arta, la fel ca si adultii. Pentru cei mici este cu atat mai important, cu cat ei nu pot desfasura la fel de multe activitati precum adultii pentru a se putea relaxa.
Desenul poate fi o metoda de divertisment
Desenul este ceva ce putem face in compania altora, incurajeaza prietenia si ne permite sa petrecem timp cu rudele, prietenii etc., cu distractie si beneficii. Este un mod de a avea capul limpede, de a fi linistiti, de a lucra si de a ne dezvolta creierul si de a ne distra mult in acelasi timp.
Parintii isi pot incuraja copiii sa deseneze si se pot implica alaturi de acestia. Pot incepe sa deseneze tot felul de lucruri amuzante, pentru a se distra impreuna si pentru a petrece timp impreuna.